Tranemo anställer “kommunpoet”

publicerad 19 oktober 2021
- av Sofie Persson
Jimmy Alm, th Tranemo kommunkontor.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Tranemo kommun bor Jimmy Alm som numera har ett minst sagt udda yrke, han är kommunpoet. I ett nytt projekt, finansierat med nästan en miljon kronor i statligt bidrag, ska Alm dikta om kommunen under ett helt år.

Projektet ifråga finansieras med närmare 900 000 kronor i statligt bidrag. Dikterna kommer att släppas kontinuerligt för att till slut kunna ges ut samlade i en bok, rapporterar skattefinansierande SVT.

Jag har någon sorts tillit till att allt går att dikta, säger den nye kommunpoeten.

Tanken är att dikterna ska handla om allt möjligt inom Tranemo, en dikt handlar exempelvis om en betongfabrik, dikterna ska tolkas av gästkonstnärer som ger dem gestalt i exempelvis textil.

Jag vill inte vara poeten som går runt i sin egen värld. Jag vill göra detta i samverkan och dialog, menar Alm.

Idén till att finansiera en kommunpoet kom from kulturchefen Juan Ochoa-Echevarria.

Varför inte ha en kommunpoet? Den kompetensen har vi inte. Däremot så har vi ett uppdrag som många gånger kan vara poetiskt. Man skulle i alla fall kunna beskriva det på ett roligare sätt.

Liknande projekt i andra kommuner har tidigare uppmärksammats, bland annat i samband med projektet ”Så låter Malmö” – som förra året röstades fram som Årets värsta slöseri av Skattebetalarna. Malmö stad betalade då en kommunikationsbyrå 485 000 kronor för att ta fram ”ljudet av Malmö”, vilket bland annat inkluderade tystnaden på biblioteket.

Slöseriombudsmannen (SlösO)

Slöseriombudsmannen granskar hur våra skattepengar används och uppmärksammar nya exempel på slöseri nästan varje dag. SlösO syns ofta i media och ställer makthavare till svars och har idag över 100 000 följare på Facebook. Nuvarande SlösO är Josefin Utas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!