SVT lyfter fram coronavaccinet som säkert och riskfritt

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 4 januari 2021
- av Isac Boman
Hundratals svenska barn fick narkolepsi när de vaccinerades för svininfluensan.

I ett nytt propagandistiskt inslag i statskanalen SVT slår den biomedicinske professorn Matti Sällberg till tonerna av lättsam bakgrundsmusik fast att det inte finns några risker att få narkolepsi av coronavaccinet och att vaccinen även i övrigt är ”väldigt säkra” – påståenden som får stå oemotsagda trots att Folkhälsomyndigheten tidigare erkänt att man inte kan garantera att narkolepsi inte blir en skadeverkan av vaccinet.

Resultatet av svininfluensavaccinationerna blev att hundratals svenska barn drabbades av svår narkolepsi, och vad som därtill bedöms vara ett stort mörkertal hos dem som skadades mindre påtagligt av det kontroversiella Pandemrix-vaccinet. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att Folkhälsomyndigheten inte vill lämna några garantier för att liknande folkhälsoskador inte blir resultatet av även coronavaccinationerna.

I SVT får dock Matti Sällberg, professor i biomedicin vid Karolinska institutet oemotsagd hålla monolog och hävdar bestämt att coronavaccinen är ”väldigt säkra” och att vaccinskadorna kommer att vara ytterst marginella. SVT har rubriksatt inslaget med ”Därför får du inte narkolepsi av coronaviruset” och Sällbergs gissningar och teorier bemöts varken av programledare eller av kritiker.

Han konstaterar i sammanhanget att svininfluensavaccinet gav upphov till autoimmuna reaktioner där immunförsvaret angriper den egna kroppen och med detta även orsakade narkolepsi, men att han ser det som uteslutet det skulle bli fallet av den pågående vaccinationskampanjen. Dock helgarderar han sig med kommentaren att ”man aldrig ska säga aldrig”

– Nu är det långt över 100 000 som har vaccinerats och vi har inte sett några konstiga biverkningar ännu. Vi måste ta till oss det att än så länge ser det bra ut. Så risken att det finns allvarliga biverkningar, krymper för varje dag som går, hävdar han vidare.

Även Fredrik Elgh, professor i virologi är inne på samma spår i SVT:s inslag och menar att det är mycket farligare att inte vaccinera sig än att utsättas för eventuella biverkningar av vaccinet.

– Om vi fortsätter att låta den här sjukdomen svepa genom landet, då kan vi snacka biverkningar. Tusentals människor kommer att dö och ännu fler kommer att få långtidscovid och måste rehabiliteras jättelänge och kanske aldrig blir bra, menar han.

Trots att skattefinansierade SVT har som uttalad uppgift att förhålla sig neutrala och objektiva har man inte gett plats till några kritiska eller avvikande röster i inslagen. I ingressen skriver man istället att det ”enligt forskare är helt uteslutet att coronaviruset skulle orsaka den biverkningen (narkolepsi)” – dock utan att redogöra för hur samstämmig synen inom forskarkåren verkligen är eller om konsensus faktiskt råder i frågan.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!