Sveriges Radio i smutskastningskampanj mot Strålskyddsstiftelsen

Desinformationen i medierna

publicerad 5 maj 2023
- av Markus Andersson
Sveriges Radio har i uppdrag att leverera oberoende journalistik.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


När P4 Jönköping får reda på att Strålskyddsstiftelsens Mona Nilsson ska delta på ett seminarium för elöverkänsliga är den skattefinansierade kanalens journalister inte intresserade av att ställa frågor om vad som ska diskuteras på evenemanget. Istället ringer man upp ansvarig för lokalen och ställer frågor om ”varför Strålskyddsstiftelsen tillåts hålla till” där.

Den 18 april arrangerade Elöverkänsligas Förening i Jönköping ett seminarium i Jönköping där Strålskyddsstiftelsens grundare Mona Nilsson var en av de inbjudna talarna. När Sveriges Radio P4 Jönköping fick kännedom om evenemanget valde de dock inte att kontakta arrangörerna eller Mona Nilsson för att ställa frågor om seminariet eller Strålskyddsstiftelsens verksamhet. Istället tog man några timmar innan seminariet skulle äga rum kontakt med personen som var ansvarig för den bokade lokalen vid Ryhovs sjukhus för att fråga ”varför Strålskyddsstiftelsen får hålla till” där.

Man tog även kontakt med Karl Herlin, representant för Strålskyddsmyndigheten, vars enda funktion i inslaget är att förklara varför man inte delar Strålskyddsstiftelsens bedömning när det kommer till elektromagnetiska fält och hälsorisker.

Först en timme före sändning och flera timmar efter kontakten med Strålsäkerhetsmyndigheten försöker man ta kontakt med Strålskyddsstiftelsens Mona Nilsson, som då är på väg till Jönköping där seminariet ska hållas, trots att seminariet varit utannonserat flera veckor i förväg och det funnits gott om tid att ge henne möjlighet att bemöta kritik.

Public Service-kanalens färdiga artikel fokuserar inte heller på själva seminariet eller dess innehåll, utan om att Strålskyddsstiftelsen tillåts vara på plats. ”Omdebatterad organisation håller seminarium i regionens lokaler”, lyder den ursprungliga rubriken – som är felaktig, eftersom det inte var Strålskyddsstiftelsen som var arrangörer.

Foto: faksimil/SR

SR:s journalist Sanna Hermansson drar sig inte heller för att påstå att Strålsäkerhetsmyndighetens representant sagt att Strålskyddsstiftelsen ”sprider falsk information”, trots att han endast sagt att man inte gör samma bedömning.

Efter att Strålskyddsstiftelsens Mona Nilsson kontaktat SR och påtalat felaktigheterna ändras artikelns rubrik och innehåll. Hon får ge en kort kommentar och SR får även medge att man själva hittat på anklagelser mot Strålskyddsstiftelsen.

Tidigare skrev vi att Strålsäkerhetsmyndigheten menade att stiftelsen sprider falsk information, något de aldrig ordagrant sa till P4 Jönköping”, erkänner man.

Mona Nilsson betonar i en kommentar till Nya Dagbladet att det inte är Strålskyddsstiftelsen som sprider falsk information, utan det är SR som gjort just det med sina gravt felaktiga påståenden.

Det är ingen tvekan om att vår information stör telekombolagen och att det är de som tjänar på SR:s förtal, säger hon och påpekar att SR agerat i strid med sina egna sändningsregler när man inte givit möjlighet att bemöta anklagelserna från Strålskyddsstiftelsens håll.

Nilsson tillägger att man därtill ser allvarligt på påtryckningarna man från statsradions sida utövat mot lokalansvariga och att är tveksamt huruvida man med detta agerat i linje med den grundlagsskyddade informationsfriheten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!