På fyra år har Sverige rasat 14 placeringar i organisationen Oxfams globala jämlikhetsindex. Sverige är nu lägst rankat i hela Norden.
Jämlikhetsindexet Commitment to Reducing Inequality Index (CRII) tas fram vartannat år av Oxfam i samarbete med Development Finance International (DFI). Där rankar man 164 länder efter politiska beslut och därefter dess effekter på ojämlikhet i länderna. Indexet tittar på skattepolitik, investeringar i välfärd, och arbetstagares rättigheter som man menar är avgörande för att minska ekonomisk ojämlikhet.
Sedan förra mätningen år 2022 har Sverige rasat fyra platser, och hela 14 platser sedan 2020. I årets mätning hamnar Sverige på plats 24.
– Den senaste statsbudgeten är ett tydligt exempel på hur regeringen och Sverigedemokraterna prioriterar de som redan har råd. Ojämlikhet leder till otrygga samhällen, där missnöje gror och tilliten människor emellan minskar, säger Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige i ett pressmeddelande.
”Oroande global trend”
Att Sverige fortsätter backa beror bland annat på förändringar i skattepolitiken, menar organisationen, där regeringen under de två senaste åren har minskat skatten för de rikaste och misslyckats med att göra det till de mest utsatta.
Enligt organisationen kommer samhället nästa år att förlora 23 miljarder kronor i skatteintäkter, på grund av bland annat sänkt marginalskatt för de rika. Vidare har Sverige också hamnat längre ner på listan på grund av den försämrade välfärden, med långa vårdköer och nedskärningar i skolan.
– Den nuvarande skattepolitiken gynnar de allra rikaste, medan de som lever i fattigdom behöver bära den största bördan, säger Standfast.
Sverige är fortsatt sämst i Norden och ligger betydligt längre ner på listan än grannländerna, där bland annat Norge intar första plats, Finland femte plats följt av Danmark på sjätte plats. Däremot menar organisationen att Sverige följer en ”oroande global trend”, där nio av tio i indexet driver politik som mest troligt kommer att öka nivåerna av ojämlikhet.
– För första gången sedan indexet skapades 2017 så backar majoriteten av länderna på alla tre områdena i indexet.