Svensk Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg ser mycket negativt på den pågående bojkotten mot de svenska livsmedelsjättarna och anser att dessa inte bär skulden för de skenande matpriserna.
Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat hur matpriserna i genomsnitt ökat med 25 procent på bara tre år – och att många enskilda livsmedelsprodukter blivit mångdubbelt dyrare än så.
Samtidigt gör Ica och andra stora matvarukedjor vinster i mångmiljardklassen, och som en protesthandling väljer många svenskar därför att delta i en omfattande bojkott mot de stora livsmedelsbutikerna.
– Generellt så önskar jag att vi får en prissänkning på alla basvaror, i alla fall de flesta, som folk är tvungna att köpa, förklarar 27-åriga Filippa Lind.
”Utsätter fel personer för ilska”
Alla är dock inte positivt inställda till bojkotten. Jacob Wallenberg, ordförande i Svenskt Näringsliv, Investor och SEB, menar att Ica och de andra stora kedjorna trots sina miljardvinster inte bör skuldbeläggas för de höga prisökningarna.
– Det är att utsätta fel personer för vår ilska, det tycker jag är olyckligt, säger han till TT.
– Jag förstår att människor tycker det är dyrt att köpa mat, att människor kommer i kläm. Men det vore klädsamt om diskussionen handlade om fakta, fortsätter han.
”Missväxt och inflation”
Enligt Wallenberg har de svenska matpriserna ökat mindre än genomsnittet i EU de senaste fyra åren och han menar att flera olika faktorer ligger bakom prishöjningarna.
– Det är inte de enskilda mataffärerna som har skapat den här situationen, det är missväxt, det är inflation med mera. Det är samma situation i hela Europa.
Ica, Axfood och Coop står idag för cirka 90 procent av den svenska livsmedelsförsäljningen – med Ica som den klart dominerande aktören som själva har cirka 50 procent av marknaden.
Förra året redovisade Ica Sverige en bruttovinst på 26 miljarder – men vd:n Eric Lundberg menar trots detta att man ”gör allt man kan för att hjälpa kunderna”.