Efter Ungerns ja till Sverige i Nato – nu återstår bara formalia

publicerad 27 februari 2024
- av Sofie Persson
Nu har den tillförordnade presidenten László Kövér fem dagar på sig att skriva under protokollet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det ungerska parlamentet har godkänt Sveriges Natoansökan och nu har den tillförordnade presidenten László Kövér fem dagar på sig att underteckna protokollet.

188 ledamöter röstade ja under tisdagens omröstning i Ungerns parlament i Budapest, samtidigt som endast sex röstade nej. Det innebär att Sveriges ansökan nu är godkänd och formellt kan bli inbjudna i den amerikanska militäralliansen, rapporterar skattefinansierade SR.

Den tillförordnade presidenten, talmannen László Kövér, har nu fem dagar på sig att skriva under protokollet. Eftersom Kövér i nuläget både är landets president och talman måste han skriva under två gånger. Protokollet skickas sedan med flyg till Washington D.C. Sverige behöver också formellt ta ett regeringsbeslut som bekräftar beslutet att ansluta sig till Nato.

Vi står redo att axla vår del av ansvaret för Natos säkerhet“, skriver Ulf Kristersson på plattformen X.

Sedan kommer en svensk representant att flygas till USA där man skriver under ansökningsdokumentet och lämnar över det till USA:s utrikesminister Antony Blinken. Sist hissas den svenska flaggan upp bland övriga länders flaggor vid Natos högkvarter i Bryssel varefter Sverige officiellt är medlem.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!