Skattefinansierade forskningen: “Queera mäns anala sexualitet”

HBTQ-lobbyn

publicerad 12 december 2023
- av Jan Sundstedt
Robert Jacobsson till höger i bild är doktorand i "genusvetenskap" och har tidigare drivit "Roberts rövskola" i skattefinansierade P3.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Forskarskolan ”Genus, humaniora och digital kultur” har beviljats 20 miljoner kronor från den statliga myndigheten Vetenskapsrådet. För dessa medel ska bland annat en så kallad genusforskare ägna de nästkommande 4,5 åren åt att doktorera med fokus på ”queera mäns anala sexualitet”.

Den nystartade forskarskolan är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Uppsala universitet och Södertörns högskola och beskrivs ha som mål ”att stärka länkar mellan genusstudier och digital humaniora och att bidra med kunskap om hur genus spelar roll i den sammanlänkade utvecklingen av digitala teknologier och kultur”.

Nio doktorander (tre på varje lärosäte) finansieras genom forskarskolan. En av dessa är hbtq-aktivisten Robert Jacobsson, sexolog och tidigare känd från radioprogrammet Ligga med P3 med inslag som exempelvis denna Roberts rövskola.


Jacobsson har tidigare tilldelats Karin Boye-priset för att han är ”en radikal och queer radioröst som på ett inkluderande och nyskapande sätt talar om sex”. Han håller enligt egen utsago ”återkommande” föreläsningar om bland annat ”hbtq-kunskap”, ”normkritisk sexualundervisning” och ”fittfakta, kukkunskap och rövrevolution”.

“Heteronorm och homofobi”

Robert Jacobsson menar att det pratas alldeles för lite om ”queera mäns analsex” – och att detta är någonting som han vill fördjupa sig i och förändra med sin forskning i så kallad genusvetenskap.

– Dels tror jag att det handlar om heteronormen och att detta går utanför hur vi ser på vad är riktigt sex. Och sedan tror jag också det kan handla om delvis homofobi när vi kopplar det till män som har sex med andra män och det är lite detta jag är nyfiken på: vad betyder analsexet för den här gruppen, säger han till skattefinansierade Sveriges Radio.

Robert Jacobson säger sig vilja ”vara en katalysator för förändring” som ”går på djupet inom sexualitet, intimitet och öppnar upp för att förstå sexualitet djupare”. Han skriver också att han brukar föreläsa för ”lärare, socionomer, psykologer, hälso- och sjukvårdspersonal och för den bredare allmänheten”.

“Doktorand i rövologi”

Jacobsson är också aktiv på sociala medier – bland annat på Instagram där han kallar sig för Ass.ology. Han beskriver sig där som ”en doktorand i rövologi” och publicerar inlägg och uppdateringar om sin aktivism och ”forskning”.

Hej från kontoret! Den här dagen läser jag igenom flera analsexartiklar från olika forskningsfält. I kväll blir det digitalt möte med andra forskare som tittar på analsex”, deklarerade han under förra veckan.

I tidigare forskning har anus varit privat, dolt – och passivt. Ivern, njutningen, glädjen, aktiviteten och äventyret i att använda rumpan i sexuell aktivitet är mycket bristfällig”, skriver han i ett annat inlägg.

Doktoranden är också aktiv på X där han bland uttrycker sin glädje över att han nu under flera års tid får betalt genom offentliga medel för att läsa om ”analsex” och ”gayhistoria”.

Nya Dagbladet har sökt Robert Jacobsson, som dock valt att avstå från en kommentar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!