MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 19 januari 2025

söndag 19 januari 2025

Skattefinansierade forskningen: ”Queera mäns anala sexualitet”

HBTQ-lobbyn

publicerad 12 december 2023
– av Jan Sundstedt
Robert Jacobsson till höger i bild är doktorand i "genusvetenskap" och har tidigare drivit "Roberts rövskola" i skattefinansierade P3.

Forskarskolan ”Genus, humaniora och digital kultur” har beviljats 20 miljoner kronor från den statliga myndigheten Vetenskapsrådet. För dessa medel ska bland annat en så kallad genusforskare ägna de nästkommande 4,5 åren åt att doktorera med fokus på ”queera mäns anala sexualitet”.

Den nystartade forskarskolan är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Uppsala universitet och Södertörns högskola och beskrivs ha som mål ”att stärka länkar mellan genusstudier och digital humaniora och att bidra med kunskap om hur genus spelar roll i den sammanlänkade utvecklingen av digitala teknologier och kultur”.

Nio doktorander (tre på varje lärosäte) finansieras genom forskarskolan. En av dessa är hbtq-aktivisten Robert Jacobsson, sexolog och tidigare känd från radioprogrammet Ligga med P3 med inslag som exempelvis denna Roberts rövskola.


Jacobsson har tidigare tilldelats Karin Boye-priset för att han är ”en radikal och queer radioröst som på ett inkluderande och nyskapande sätt talar om sex”. Han håller enligt egen utsago ”återkommande” föreläsningar om bland annat ”hbtq-kunskap”, ”normkritisk sexualundervisning” och ”fittfakta, kukkunskap och rövrevolution”.

”Heteronorm och homofobi”

Robert Jacobsson menar att det pratas alldeles för lite om ”queera mäns analsex” – och att detta är någonting som han vill fördjupa sig i och förändra med sin forskning i så kallad genusvetenskap.

– Dels tror jag att det handlar om heteronormen och att detta går utanför hur vi ser på vad är riktigt sex. Och sedan tror jag också det kan handla om delvis homofobi när vi kopplar det till män som har sex med andra män och det är lite detta jag är nyfiken på: vad betyder analsexet för den här gruppen, säger han till skattefinansierade Sveriges Radio.

Robert Jacobson säger sig vilja ”vara en katalysator för förändring” som ”går på djupet inom sexualitet, intimitet och öppnar upp för att förstå sexualitet djupare”. Han skriver också att han brukar föreläsa för ”lärare, socionomer, psykologer, hälso- och sjukvårdspersonal och för den bredare allmänheten”.

”Doktorand i rövologi”

Jacobsson är också aktiv på sociala medier – bland annat på Instagram där han kallar sig för Ass.ology. Han beskriver sig där som ”en doktorand i rövologi” och publicerar inlägg och uppdateringar om sin aktivism och ”forskning”.

Hej från kontoret! Den här dagen läser jag igenom flera analsexartiklar från olika forskningsfält. I kväll blir det digitalt möte med andra forskare som tittar på analsex”, deklarerade han under förra veckan.

I tidigare forskning har anus varit privat, dolt – och passivt. Ivern, njutningen, glädjen, aktiviteten och äventyret i att använda rumpan i sexuell aktivitet är mycket bristfällig”, skriver han i ett annat inlägg.

Doktoranden är också aktiv på X där han bland uttrycker sin glädje över att han nu under flera års tid får betalt genom offentliga medel för att läsa om ”analsex” och ”gayhistoria”.

Nya Dagbladet har sökt Robert Jacobsson, som dock valt att avstå från en kommentar.

”Transbråk” splittrar den ateistiska rörelsen

HBTQ-lobbyn

publicerad 9 januari 2025
– av Markus Andersson
Richard Dawkins menar att FFRF gett efter för "hysteriska vrål" från identitetspolitiska aktivister

Den välkände ateisten och evolutionsbiologen Richard Dawkins har valt att avgå från styrelsen för Freedom From Religion Foundation (FFRF) efter att organisationen tydligt ställt sig bakom transrörelsen och idéer om att varje människa själv kan välja vilket kön den tillhör.

Han är en av flera tunga profiler som tröttnat på att ateistgruppens verksamhet idag genomsyras av censur och ovetenskaplig genusideologisk aktivism.

Dawkins valde att lämna organisationen efter att ledningen censurerat en artikel från en forskare som påpekade att kön inte alls är någonting man själv kan välja utan någonting oföränderligt och biologiskt. ”Ett Osedvanligt paniskt agerande”, enligt honom själv.

FFRF hävdar själva att publiceringen var ett ”misstag”, men Dawkins anklagar organisationen för att ge efter för ”hysteriska vrål” från aktivister som vill tysta och deplattformera oliktänkande. Två andra forskare – Jerry Coyne och Steven Pinker, har också lämnat ateistgruppen och menar att den försöker tvinga på människor en närmast religiös ideologi full med ”dogmer, hädelser och kättare”.

Bråket om transfrågan började på allvar när en artikel publicerades på FFRF:s webbplats, och som argumenterade för att biologi och medfött kön är oviktigt för att avgöra vem som är kvinna och inte, och att den som identifierar sig som kvinna också är just det.

”En felbedömning”

Denna artikel bemöttes av Jerry Coyne som konstaterade att själva definitionen av kvinna är strikt biologisk och bygger på könscellernas uppbyggnad. Detta ledde till att två av ledarna för gruppen raderade artikeln och bad om ursäkt för den ”smärta” åsikterna ska ha orsakat läsarna.

Trots våra bästa ansträngningar att kämpa för förnuft och jämlikhet kan misstag inträffa, och denna incident är en påminnelse om vikten av ständig reflektion och utveckling”, skrev medordförandena Dan Barker och Annie Laurie Gaylor.

Att publicera det här inlägget var en felbedömning, och vi har beslutat att ta bort det eftersom det inte återspeglar våra värderingar och principer. Vi beklagar all upprördhet som inlägget har orsakat och är fast beslutna att se till att det inte händer igen”, tillade de.

Jämförs med religiösa fanatiker

Icke genustroende ateister riktade snabbt hård kritik mot FFRF för att främja en ”kvasireligiös ideologi”, och Coyne själv meddelade snabbt att han inte kan vara kvar i en organisation som censurerar sina medlemmar på det här sättet.

Jag förespråkade helt enkelt en biologisk snarare än en psykologisk definition av kön, och jag förstår inte varför ni anser att det är ’oroande”, försvarade han sig i ett mejl.

Den genusideologi som fick er att ta bort min artikel är i sig kvasireligiös och har många av de drag som kännetecknar religioner och sekter inklusive dogmer, hädelse, tro på något som är uppenbart osant, apostasi och en tendens att ignorera vetenskap när den strider mot den ideologi man föredrar”, fortsatte han.

Den amerikansk-kanadensiske psykologen Steven Pinker pekar i sin tur på att aktivistgruppen inte längre kan betraktas som en en försvarare av religionsfriheten utan snarare vill ”införa en ny religion”.

Vad gäller Richard Dawkins så har han även tidigare kritiserat spridningen av genusideologi och politisk aktivism inom vetenskapen. Detta har bland annat resulterat i att American Humanist Association (AHA) 2021 återkallade ett pris som man 25 år tidigare tilldelade evolutionsbiologen.

BBC nominerar man till lista över inspirerande kvinnor

HBTQ-lobbyn

publicerad 5 december 2024
– av Jan Sundstedt
Brittiska statskanalen BBC utnämner den colombianske biologen Brigitte Baptiste, vars forskning "utforskar sambandet mellan biologisk mångfald och könsidentitet genom ett queerperspektiv" till en av årets mest inspirerande kvinnor..

Brittiska BBC:s beslut att inkludera en biologisk man på sin prestigefyllda lista över årets mest inflytelserika kvinnor möter hård kritik. Motståndet mot nomineringen bygger på den accelererande trenden att definitionen av kvinnlighet inte längre har med biologi att göra utan mer vad enstaka individer känner för att identifiera sig som.

Skattefinansierade BBC:s lista ”100 Women” har som mål att uppmärksamma kvinnor med betydande inflytande världen över. Årets upplaga har dock väckt starka reaktioner.

Bland de inkluderade namnen finns den colombianska biologen Brigitte Baptiste (född Luis Guillermo Baptiste), en biologisk man som numera identifierar sig som en lesbisk kvinna.

BBC beskriver Baptiste som en ”transkvinna” vars forskning ”utforskar sambandet mellan biologisk mångfald och könsidentitet genom ett queerperspektiv”.

Baptistes forskning har tidigare fått kritik, bland annat för påståenden om ”transsexuella palmer”. En teori Baptiste presenterade år 2018 och som ifrågasätter konceptet av ”naturlighet” i naturen.

BBC: ”Vi är stolta”

BBC har tidigare mött kritik för sina beslut. Tidigare i år tilldelade företaget det zambiska fotbollsproffset Barbra Banda priset Årets fotbollsspelare, trots att arrangörerna uteslöt Banda från Women’s Africa Cup of Nations på grund av gränsvärdesöverskridande testosteronnivåer.

BBC Barbra Banda
Barbra Banda. Foto: faksimil/BBC

Fiona Crack, som grundat BBC:s ”100 Women”-initiativ, försvarar valet av Baptiste och andra kontroversiella nomineringar.

Vi är stolta över att rikta strålkastarljuset mot exceptionella kvinnor – från kändisar till dem vars anmärkningsvärda bidrag ofta inte uppmärksammas, säger hon i en kommentar.

Kritiker menar att beslut som dessa underminerar syftet med listan, som är att lyfta fram biologiska kvinnors prestationer. Vissa betraktare ser det också som ett försök att förändra etablerade definitioner och sociala normer, något som enligt dem kan hota erkännandet och skyddet av kvinnors rättigheter.

BBC:s beslut att inkludera biologiska män på en lista avsedd för kvinnor understryker den växande splittringen i frågor om jämställdhet, representation och könsroller.

Brittisk domstol ska avgöra juridisk definition av ”kvinna”

HBTQ-lobbyn

publicerad 29 november 2024
– av Sofie Persson
For Women Scotland menar att definitionen av en kvinna endast bör vara biologisk, inte juridisk.

Högsta domstolen i Storbritannien prövar nu om transkvinnor ska omfattas av definitionen av kvinna i jämställdhetslagen. Utfallet kan förändra hur kön framöver kommer att definieras juridiskt i landet.

Förra året beslutade Skottlands högsta domstol att transpersoner som kallar sig kvinnor ska omfattas av lagstiftning som syftar till att förbättra könsbalansen i offentliga styrelser. Enligt det skotska parlamentet ska det finnas en 50-procentig representation av kvinnor, och med lagen ska även de som inte är biologiska kvinnor ingå i den definitionen av kvinna.

Kvinnoorganisationen For Women Scotland överklagade lagförslaget och menade att definitionen av en kvinna endast bör vara biologisk, inte juridisk. Organisationen pekar mot att lagstiftningen får omfattande konsekvenser för kvinnors rättigheter.

Juridiskt eller biologiskt kön

Nu tas frågan upp i högsta domstolen i Storbritannien, rapporterar The Guardian. Förhandlingarna inleddes under tisdagen och fortsatte under onsdagen.

Sedan 2004 har Skottland tillämpat Gender Recognition Act (GRA), som gör det möjligt för transpersoner att få juridiskt erkännande av sitt kön genom ett intyg. För två år sedan utvidgades lagen så att transpersoner nu kan ändra sitt juridiska kön utan krav på medicinsk diagnos. Frågan som nu ställs i domstolen är huruvida transpersoner ska kunna använda denna definition och identifiera sig som kvinnor under den brittiska jämställdhetslagen Equality Act från 2010.

”Biologisk förnekelse”

På tisdagen argumenterade Aidan O’Neill, som representerar For Women Scotland, för vad han kallade den ”sunt förnuftiga” innebörden av orden man och kvinna och berättade för domarna att kön är ett ”oföränderligt biologiskt tillstånd”, samt att denna tolkning är nödvändig för att skydda kvinnors rättigheter. Han lyfte också fram att kvinnor historiskt sett har utsatts för diskriminering genom ”biologisk determinism,” där biologiska skillnader har använts för att begränsa kvinnors möjligheter.

Nu, menade O’Neill, står kvinnor istället inför en ny utmaning i form av ”biologisk förnekelse”, där biologiskt kön anses irrelevant

Det innebär att vara kvinna inte har något med biologi att göra och att det därför inte är öppet för kvinnor att försöka neka män som identifierar sig som kvinnor och [har en GRC] tillgång till kvinnors utrymmen.

”Transfobisk”

Kvinnoorganisationen har anklagats för att vara ”transfobisk” och transpersoner menar att det kringskär deras rättigheter. Ruth Crawford, som representerar det skotska parlamentet i domstolen, menar att GRA ska säkerställa att ”en person som har blivit det kön som motsvarar det erhållna könet har rätt till det skydd som det könet ger”, enligt BBC.

Harry Potter-författarinnan JK Rowling har bidragit ekonomiskt till kvinnoorganisationens överklagan och på plats i domstolen fanns även Maya Forstater, som grundat kampanjen Sex Matters.

Domstolen förväntas ge sitt utslag i frågan inom några veckors tid.

Taiwanesisk allmänhet avvisar självidentifiering av kön

HBTQ-lobbyn

publicerad 9 november 2024
– av Jan Sundstedt
Vy över Taiwans huvudstad Taipei.

En överväldigande majoritet av Taiwans befolkning ställer sig starkt skeptiska till att ge rättigheter som traditionellt är reserverade för biologiska kvinnor till så kallade transkvinnor. Det visar en omfattande studie publicerad i Archives of Sexual Behaviour.

Undersökningen, som utfördes mellan den 16 och 30 april 2022, innefattade deltagare från Taiwan och omkringliggande öar. Forskarna samlade in totalt 10 158 giltiga svar som behandlade frågor relaterade till transkvinnors rättigheter och säkerhet, rapporterar vetenskapstidskriften PsyPost.

Respondenterna fick ta ställning till 14 påståenden såsom ”Transkvinnor kan inhysas i kvinnliga fängelser”, med svar registrerade på en binär skala där deltagarna antingen höll med eller motsatte sig påståendet.

Studien var indelad i tre huvudkategorier: kvinnors säkerhet, kvinnors rättigheter och frågor om lag och samhälle.

Resultaten visar ett starkt motstånd mot att bevilja transkvinnor, det vill säga biologiska män som själva identifierar sig som kvinnor, rättigheter och tillgångar som traditionellt är reserverade för biologiska kvinnor.

Hela 91,6 procent av de tillfrågade uttryckte oenighet med alla påståenden i undersökningen, vilket indikerar ett kraftigt motstånd mot att till exempel låta transkvinnor använda kvinnors offentliga toaletter, något endast 6,1 procent stödde. Endast 4,2 procent var för att tillåta transkvinnor delta i kvinnliga sportevenemang.

Undersökningen pekar på en djup skepsis mot självutnämnd könsidentifiering bland taiwanesiska medborgare, något som kan påverka eventuella lagändringar på området.

Skepsis störst bland kvinnor

Taiwans Gender Recognition Act, som kräver könsmanipulerande kirurgi (SRS) för juridiskt könsbyte på identitetshandlingar, har länge varit omstridd. Lagkravet mötte ytterligare kritik efter ett uppmärksammat domstolsbeslut 2021, där en transperson tilläts ändra sitt juridiska kön utan genomförd SRS, förutsatt att psykiatriska utvärderingar bifogades.

Studien avslöjade också att motståndet var starkare bland kvinnor, föräldrar och äldre individer (över 36 år). Personer med högre utbildning visade inga större skillnader i sina svar jämfört med dem utan, och även anhängare av samkönade äktenskap och könsidentitetsundervisning hade generellt låga stödnivåer för könsidentifiering.

Öppen återkoppling visade också en oro för kvinnors säkerhet och rättigheter, samt en rädsla för könsidentitetsfrågor som anses påverka barn negativt.

Forskarna noterar en viss begränsning i urvalet, som bestod av en övervägande kvinnlig deltagarbas, något som eventuellt kan tänkas påverka resultaten och dess representativitet för hela Taiwans befolkning.

Samtidigt pekar undersökningen på ett potentiellt betydande offentligt motstånd mot framtida lagändringar som skulle tillåta en mer flexibel syn på så kallad könsidentifiering.