MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 23 april 2025

onsdag 23 april 2025


Så bemöter Google oberoende medier – reportage från svenska huvudkontoret

Nya Dagbladet besökte tillsammans med NewsVoice huvudkontoret för Google i Sverige. Vi söker ställa frågor till ansvariga för den senaste tidens kraftiga censur som utvecklats på YouTube och vill tala med Sverigechefen Anna Wikland. Detta reportage skildrar hur Google bemöter oberoende medier i Sverige 2018.

publicerad 28 mars 2018
– av Alexander Almqvist

Googles och YouTubes oerhörda makt i dagens samhälle har hamnat alltmer på tapeten. Google når, tillsammans med sin videoplattform YouTube, miljoner människor i Sverige som använder företagets tjänster, eftersöker information och tar del av det enorma utbud som skapas av privatpersoner och organisationer världen över. Google är ett av världens största och mäktigaste företag med enorma ekonomiska resurser.

På Kungsbron 2 i centrala Stockholm ligger Googles huvudkontor i Sverige. Det är dock inte synligt för någon sett utifrån trots att företaget nyttjar i stort sett hela byggnadsdelen. Väl skyddat bakom två slussar, dit ingen besökare tar sig utan särskilda passerkort och koder, ligger receptionsdisken. Kameror övervakar varje steg du tar i och utanför byggnaden och innanför döljer sig ett av världens största och mäktigaste, men också mest ansiktslösa företag.

 

Bakom stängda dörrar i denna byggnad på Kungsbron 2 ligger Googles huvudkontor. Foto: Google Street View

Nya Dagbladets reportrar som tillsammans med tidningen NewsVoice gör ett besök på huvudkontoret lyckades ta sig in till receptionen. Vi söker Anna Wikland som är Googles Sverigechef. Hon är den som efter Expressens häxjakt på företaget personligen sett till att Granskning Sverige och flera andra medborgarjournalistiska kanaler på YouTube censurerats och raderats.

 

Väktare, kameraövervakning och stängda dörrar är vad som väntar besökare på huvudkontoret. Foto: NewsVoice

Vi vill tala med Wikland om den bekymmersamma utvecklingen på nätet där agendasättande medier, som just Expressen och Dagens Nyheter, lyckats skapa en sådan position att de är med och dikterar vilka röster som skall få komma till tals och vilka som ska tystas via plattformar som YouTube. Hur ser det ut med Googles och YouTubes oberoende och nätneutralitet? I vilken mån ska medieföretag som Expressen och DN överhuvudtaget få påverka vad som får tillgängliggöras på populära plattformar som YouTube inom lagens ramar?

De var några av de frågor vi ville ställa till Wikland. När vi väl lyckas ta oss till receptionen möts vi inte av någon välkomnande personal utan istället finns där omedelbart uniformerade väktare som vill hindra en av våra fotografer att filma, också i själva receptionen har man ersatt en del av personalen med väktare. Under hela det två timmar långa besöket hos Google får vi bara tala med en enda person officiellt för företagets räkning. Det är kvinnan i receptionsdisken som med en tvekande röst bekräftar att vi faktiskt befinner oss på huvudkontoret.

 

”Så länge vi står här kommer ni inte att få prata med någon”, försäkrar Googles privata väktare oss. Foto: Nya Dagbladet

Anna Wikland är inte tillgänglig får vi veta, inte heller presschefen Farshad Shadloo. Googles huvudkontor vill inte ta emot något meddelande, inte lämna ut något telefonnummer eller någon mejladress till cheferna.

Det visar sig att ett av världens största företag inte har någon officiell presskontakt eller något telefonnummer för presskontakter, ej heller har de någon mejladress för presskontakter. Istället hänvisar man kort och gott till Google.com. På Google.com finns det dock inte någon möjlighet att komma i direktkontakt med en pressavdelning.

Google har kort och gott valt att utestänga alla kontakter med omvärlden som man själv inte initierar. Bilden av det ansiktslösa företaget blir alltmer tydligt när man skrapar på ytan.

Vi försöker ställa frågor till personal på väg till kontoret och anställda som rör sig i byggnaden. Vi möts av en total tystnadskultur. Stämningen blir närmast kuslig när man rör sig mellan våningsplanen och försöker tala med människorna som är anställda på den amerikanska IT-jätten som dagligen inverkar på människors liv i Sverige.

 

Google huserar på våning 5-8 på Kungsgatan 2 i centrala Stockholm. Foto: NewsVoice

De flesta svarar inte alls på tilltal, vänder ryggen till eller påstår att de inte jobbar på Google trots att de går rakt in på huvudkontoret. Till slut får vi veta, av en engelskspråkig person som är anställd på företaget och som stannar till och pratar med oss, att anställda måste ha särskilda tillstånd för att prata med media. Vi vill ställa frågor av allmän karaktär, men det hjälper inte. Väktarna agerar samtidigt grindhundar på företaget när de går före de anställda och ser till att de inte pratar med oss och stänger snabbt igen dörrar till höger och vänster. Det är en orolig stämning på företaget. Flera av de anställda verkar ha blivit förvarnade om vår närvaro.

I receptionen förstår vi att ”larmet” har gått på företaget. En engelskspråkig kvinna som verkar vara någon form av säkerhetssamordnare informerar alla som kommer in om vår närvaro. Man verkar befinna sig i någon form av beredskapsläge. En öppensinnad kvinnlig anställd börjar plötsligt tala med oss i en dörröppning. Hennes öppenhet upptäcks snabbt av en väktare som föser in henne och smäller igen dörren till kontorsvåningen.

Några svar får vi inte ifrån någon. Varken företagsledningen, säkerhetsansvariga, receptionister eller övriga anställda vill svara på en enda fråga. Är detta företagskulturen som råder på Google eller hade alla anställda larmats om att oberoende medier fanns på plats som inte var ”godkända”? Det får vi aldrig veta.

 

Via kontaktnumret som finns till Google är det meningslöst att försöka få tag på någon trots att kontoret har full bemanning. Foto: Nya Dagbladet

Helt säkert är att den ansiktslösa bilden av den växande IT-kolossen förstärkts. Det mänskliga intrycket har blivit ännu kallare. Anonymiteten och distansen till den vanliga kunden och konsumenten har blivit allt större i takt med att företaget fortsatt att växa.

I andra ändan förstärks samtidigt Googles band till regeringar och etablerade medier som via påtryckningar eller på frivillig väg tillåts diktera vilka sökresultat som ska få visas när du söker på Google.com och vilka röster som skall få höras och synas på YouTube. Det handlar i allt större utsträckning om en politiskt motiverad ”värdegrund”, snarare än om objektiva förhållningsregler, tydliga policys och lika principer för alla som vill nyttja internet och yttrandefriheten.

Den senare är mer hotad än någonsin. Vårt besök på Google visar tydligt vart utvecklingen är på väg. Det fria och öppna internet som vi känner det kommer dock inte att upprätthållas av Google och Facebook, utan av de nya konkurrenter som kan uppvisa samma framåtanda som dessa tidigare nämnda företag en gång hade, men som samtidigt håller fast vid principer om öppenhet, yttrandefrihet och fri information. Principer som en gång gav dessa företag allmänt erkännande.

Om det är just alternativen DuckDuckgo, Vk.com, Bitchute eller DTube som är framtidens ersättare till Google, Facebook och YouTube är kanske för tidigt att säga. Helt klart framgår dock att Google och Facebook befinner sig i en återvändsgränd där brotten mot egna grundprinciper kommer att bli deras fall.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Varannan svensk vill lämna landet

publicerad Idag 10:03
– av Redaktionen
Stockholmarna är allra mest intresserade av att flytta utomlands.

Allt färre tycks se någon framtid i Sverige efter yrkeslivet – och varannan svensk uppger nu att de vill flytta utomlands när de pensionerat sig.

Det är framförallt varmare länder som lockar – och stockholmarna är den grupp som är allra mest benägna att flytta utomlands.

Jag vill leva, jag vill dö i Norden”, lyder ett välkänt stycke ur Sveriges nationalsång – men i verkligheten tycks många svenskar ha helt andra planer.

I en undersökning genomförd av Kantar på uppdrag av livförsäkringsbolaget Movestic framgår det att en knapp majoritet – 51 procent av de tillfrågade, som pensionärer skulle vilja bosätta sig utomlands hela eller delar av året. Bara en dryg tredjedel av de 2000 tillfrågade svarar att de vill stanna i Sverige och 13 procent anger att de är osäkra.

Sydeuropa upplevs som allra mest lockande med Spanien på första plats följt av Italien, Frankrike och Grekland – och en önskan om mer sol och värme är huvudskälet till att svenskarna vill flytta utomlands.

Det är primärt västerländska länder som lockar och på femte och sjätte plats kommer Oceanien respektive USA.

Vill slippa gängkriminaliteten

Andra viktiga anledningar är att sänka sin levnadskostnad, uppleva andra kulturer och slippa den utbredda gängkriminaliteten i Sverige.

Tydliga regionala skillnader kan också noteras. 59 procent av stockholmarna är intresserade att flytta utomlands – medan bara 45 procent av de boende i Mellersta och Övre Norrland har någon sådan önskan.

Fler män (55 procent) än kvinnor (47 procent) vill också lämna landet, och dessa planer är allra mest förekommande i åldersgruppen 40 – 55 år.

Sammanlagt intervjuades 2055 personer mellan 25 och 66 år.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Svenske Arborelius om påveryktet: ”Högst osannolikt”

publicerad Igår 17:21
– av Redaktionen
Arborelius blev den förste romersk-katolske biskopen av svensk börd sedan reformationen.

Redan för ett år sedan pekades den svenske kardinalen Anders Arborelius från Lund ut som en framtida påve i flera franska medier – och efter Franciskus död nämns hans namn på nytt som en möjlig påvekandidat.

Själv menar han dock att ett sådant scenario är ytterst osannolikt – och han ser istället fram emot att återvända hem till Skåne.

Le Figaro var en av flera medier som med hänvisning till insatta källor hävdade att Arborelius ”återkommer i samtalen om möjliga efterträdare” och ”figurerar i både konservativa och progressiva kretsar”.

Svensken beskrevs som ”först och främst en bönens man men också en uppmärksammad teolog, engagerad i ekumeniken” och det ska ses som någonting positivt att han kommer från ”ett mycket sekulariserat land där katolicismen är i minoritet”.

Denne kardinal, som ännu inte är särskilt känd, åtnjuter också en tydlig karisma, vilket är något oumbärligt för en påve”, resonerade man vidare.

”Folk är så fixerade”

Huvudpersonen själv har dock inga påveambitioner och tror inte heller att han är aktuell för posten.

– Folk är så fixerade vid det, jag blir lite trött på det här. Det är högst osannolikt att man väljer någon från våra trakter. Som kardinal finns det alltid något i riskzonen, men det är högst osannolikt, säger han i en intervju med Teliaägda TV4.

Skulle han ändå mot förmodan bli vald är han själv inte helt säker på att han klarar att axla rollen.

– Då skulle jag fråga den heliga ande om jag skulle våga ta på mig något sådant som totalt övergår min förmåga och kraft, säger han.

Ghana eller Filippinerna

Till statstelevisionen, SVT, berättar han att han faktiskt bad påve Franciskus om att få lämna sitt ämbete som kardinal – och istället återvända hem till Skåne för att där leva i kloster under sina sista år. Förfrågan ska också ha beviljats, men utan någon bestämd tidsram.

I medierna fortsätter dock Arborelius namn att nämnas som en något osannolik utmanare till de stora favoritkandidaterna. Mest troligt bedöms det vara att Luis Antonio Tagle från Filippinerna blir näste påve – men också ungraren Peter Erdö, ghananen Peter Turkson och italienarna Pietro Parolin och Angelo Scola nämns som möjliga kandidater.

75-årige Anders Arborelius prästvigdes 1979, utsågs till romersk-katolsk biskop för Stockholms katolska stift 1998 och utnämndes till kardinal 2017. Han blev den förste katolske biskopen av svensk börd sedan reformationen på 1500-talet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Gängkriminella tar över assistansbranschen – funktionsnedsatta utnyttjas

Organiserade brottsligheten

publicerad Igår 15:22
– av Redaktionen
Att gängkriminella ger sig in i assistansbranschen beskrivs av Försäkringskassan som mer regel än undantag.

Försäkringskassan slår larm om att den svenska assistansersättningen idag plundras av organiserad brottslighet – och att skattebetalarnas pengar inte bara stjäls, utan också riskerar att finansiera annan kriminell verksamhet.

När privatiseringen och utförsäljningen av den svenska välfärden på allvar inleddes i början av 1990-talet varnade många för att kriminella aktörer också skulle ge sig in i dessa branscher – antingen för att tvätta pengar eller för att på olika sätt lura till sig skattepengar och berika sig själva.

Så har det också blivit – och nu larmar Försäkringskassan om att det idag snarare är regel än undantag att gängkriminella också är verksamma inom assistansbranschen.

Kriminella missbrukar välfärden genom assistansersättningen. Fyra av tio brukare beräknas ha kommit i kontakt med personliga assistenter som har koppling till eller är aktiva inom organiserad brottslighet”, varnar man och fortsätter:

Analysen visar att gängkriminella och deras familjer i stor utsträckning verkar inom assistansbranschen, både som företrädare och som personliga assistenter samtidigt som de är brottsaktiva”.

Systematisk infiltration

Man noterar att under perioden 2022–2023 arbetade personer aktiva eller med kopplingar till kriminella nätverk i samtliga av de största 62 assistentbolagen – och mer än vart tionde svenskt assistansbolag bedöms ha ”särskilt nära koppling till den organiserade brottsligheten”.

Det är heller inte bara det svenska samhället och skattebetalarna som får lida när utländska kriminella nätverk systematiskt infiltrerat assistansbranschen – funktionsnedsatta riskerar också att lämnas vind för våg.

Det innebär bland annat att personer i utsatta situationer vanvårdas och att funktionsnedsatta används som brottsverktyg – inte sällan är det barn som far illa. Brukare riskerar också att få undermålig eller ingen assistans”, slår Försäkringskassan fast.

Skattepengar stärker gängens ekonomi

De pengar som de kriminella nätverken lyckas lura till sig riskerar dessutom att användas för att finansiera annan brottslig verksamhet – och svenskarna tvingas således exempelvis att finansiera gängens vapen- och narkotikaköp.

Dessutom ger ett till synes vitt arbete, exempelvis som personlig assistent, i sin tur möjlighet för arbetstagaren att missbruka olika ersättningar inom socialförsäkringen”, argumenterar man vidare.

Rapporten har tagits fram med hjälp av data från en lång rad andra svenska myndigheter som Ekobrottsmyndigheten, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket, Skatteverket och Polismyndigheten.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Svenskarnas älg-tv väcker global uppmärksamhet

publicerad Igår 10:05
– av Redaktionen
Förra året startades programmet sammanlagt nio miljoner gånger på SVT Play.

Nu uppmärksammas SVT:s program om älgarnas vårvandring av internationella medier – som fascineras av svenskarnas oväntade kärlek till det stillsamma skogsdramat.

För sjunde året i rad livesänder skattefinansierade SVT Den stora älgvandringen, vilken handlar om älgarnas vårvandring i Kullberg i Ångermanland. Under 20 dagar får man följa älgarnas väg över skog och simmandes över Ångermanälven. Programmet började sändas 14 april i år, vilket var något tidigare än planerat då älgarna helt enkelt började sin vandring i takt med den tidiga våren.

Nu har programmet även fått internationell förtjusning, men inte kring älgarna i sig – utan kring svenskarnas kärlek till att titta på de ofta händelsefattiga livesändningarna. Sky News, NBC och nyhetsbyrån AP har alla rubriker om hur svenskarna älskar att titta på älgarna.

Det är ett 20-dagars långsamt TV-evenemang som har blivit ett fenomen, och dess fans säger att bristen på action är en av attraktionerna”, skriver Sky News.

Miljontals tittare

Ulla Malmgren, 62, berättar hur hon laddar upp med kaffe och färdiglagad mat i förväg för att inte missa ett ögonblick av programmet.

– Sova? Glöm det. Jag sover inte, säger hon i en intervju med NBC.

När programmet sändes första gången tittade nära en miljon på hela eller delar av det. Förra året startades programmet sammanlagt nio miljoner gånger på SVT Play.

Fakta: Den stora älgvandringen

Det är ett direktsänt okommenterad naturprogram från SVT där man placerat ut kameror kring Kullberg nära Junsele i Ångermanland, där bland andra älgar och renar vandrar och ägnar sig åt födosök. De flesta kameror är fjärrstyrda så att större delar av området kan täckas av. Höjdpunkten är när älgarna simmar över Ångermanälven.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.