S-toppen: Svenska folket betalar för bankernas vinster

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 18 juli 2023
- av Isac Boman
Mikael Damberg i riksdagen.

Swedbank, SEB och Nordea tjänar stora pengar – samtidigt som många svenskar befinner sig i en ekonomisk kris och får allt svårare att klara av vardagen. Den förre finansministern Mikael Damberg (S) är mycket kritisk till bankernas vinster – och pekar på att det är vanligt folk som betalar för dessa.

Nya Dagbladet kunde idag rapportera om att alla inte drabbas av den ekonomiska krisen – och att storbankerna passar på att göra miljardvinster samtidigt som hushållen får allt högre levnadskostnader.

– För vanligt folk är detta oerhört provocerande. Barnfamiljer som lånat för att kunna få en bostad ser sina lånekostnader rusa, samtidigt som det lilla sparkonto man har inte alls har samma ränteutveckling, konstaterar Mikael Damberg, som numera är ekonomisk-politisk talesman för Socialdemokraterna.

– Bankernas vinster är ju ett resultat av att hushållen betalar för de här vinstnivåerna, förklarar han vidare och pekar på att de stora vinsterna beror på att bankernas räntor på kundernas sparkonton varit mycket låga.

Han anser att bankerna borde varit lika snabba med att höja sina sparräntor som de var med att höja bolåneräntorna. Dambergs parti menar att staten bör gå in och använda den statliga banken SBAB för att ”mer aktivt” öka konkurrensen och sätta press på de privata bankjättarna.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) vill inte ge några klara besked kring hur regeringen tänker agera – utan menar istället att hon lagt fokus på att försöka förklara för bankerna att det ”är viktigt att olika aktörer tar sitt ansvar”, enligt TT.

Hon utesluter dock inte ”politiska initiativ” för att utsätta storbankerna för mer konkurrens.

Statsminister Ulf Kristersson har i sin tur ”ingen direkt uppfattning” om bankernas vinster och tycker att dessa i allmänhet sköter sig mycket bra.

– Jag har ingen direkt uppfattning om detta. Bankkunder ska alltid vara noggranna och kritiska och ifrågasätta. Det tycker jag är bra. Sedan ska vi grund och botten vara glada över välskötta och välkapitaliserade banker, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!