Region Uppsala kallar barn till vaccination – kan inte förklara på vilka grunder

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 16 september 2021
- av Robert Rosenkvist

Uppsala blev en av de sista regionerna att öppna upp för covidvaccination av ungdomar mellan 16 och 18 år. De svårigheter som regionen haft med att få unga att vaccinera sig har lett till att man valt att tillämpa drastiska metoder för att få ungdomarna att gå med på att injiceras med de experimentella vaccinerna.

Hur har detta gått till och är metoderna verkligen förenliga med svensk lagstiftning? Nya Dagbladets reporter Robert Rosenkvist har ringt till Region Uppsala och Folkhälsomyndigheten för att få svar.

Region Uppsala har vidare kontaktats med följande frågor som man inte kunnat besvara i sin svarstjänst för frågor om covid-19:

Hur är den kallelse till covidvaccination som skickas ut till barnen formulerad?

Hur går metoderna att få barnen att vaccinera sig ihop med  6 kap. 11 § och 6 kap. 13 § av föräldrabalken?

Ska detta förfarande betraktas som obligatorisk eller rekommenderad vaccination?

Vad är det som gäller om bägge vårdnadshavare motsäger sig att en mognadsförklarad minderårig vaccinerar sig?

Trots att det gått över två veckor sedan Nya Dagbladet ställde frågan har Region Uppsala fortfarande inte hört av sig med svar på dessa frågor. Man hävdar dock att den som inte dyker upp på en av regionen bokad vaccinationstid inte behöver betala någon avgift för att ha uteblivit.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.