Regeringens plan: Skadestånd för arbetsgivare som vägrar hemarbete

Coronarepressionen

publicerad 8 december 2020
- av Markus Andersson
Regeringen kräver att fler svenskar arbetar hemifrån.

Trots pandemiöverdrifterna fortsätter regeringen att flytta fram sina positioner för att strama åt samhällslivet. Nu skärper man tonen gentemot arbetsgivare och flaggar för att företag som motsätter sig hemarbete för sina anställda kan tvingas betala skadestånd.

Skattefinansierade SR rapporterar att Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten gemensamt har fått i uppdrag att arbeta fram en ny ”vägledning” för arbetsgivarna och hur dessa ska ställa om och möjliggöra för sina anställda att arbeta hemifrån. Bryter man mot regelverket så kan arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig.

– Det här är absolut en skärpning av vad som förväntas av arbetsgivarna (…) Vi har ett väldigt allvarligt läge och därför behöver vi se till att ännu fler arbetsgivare gör det möjligt för fler att jobba hemifrån, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till Ekot.

Hon hävdar vidare att det är av yttersta vikt att antalet hemarbetare ökar kraftigt för att minska den påstådda smittspridningen och för den som inte följer riktlinjerna frivilligt väntar hårda konsekvenser.

– Med en sådan här vägledning blir det väldigt konkret vad som förväntas av arbetsgivarna och ytterst kan det innebära att om man trotsar detta kan man få betala skadestånd, säger Eva Nordmark (S), till radion.

De nya riktlinjerna för hur arbetsgivare ska möjliggöra hemarbete kommer att publiceras i form av en ”handbok” om cirka två månader.

Många är dock mycket skeptiska till förslaget – bland annat eftersom en majoritet av svenskarna inte har någon möjlighet att arbeta hemifrån, inte ens i centraliserade städer som Stockholm. Därtill finns orosmoln över att svenskarnas psykiska ohälsa riskerar att förvärras av ytterligare social isolering kopplat till hemarbete.

– I det långa loppet, efter pandemin, tror jag inte att alla som kan arbeta på distans kommer att göra det. Det finns en psykosocial risk med att helt förlora de fysiska kontakterna, säger Stockholms samhällsplaneringsregion råd Gustav Hemming till den vänsterliberala Bonniertidningen Dagens Nyheter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.