Coronarepressionen

Regeringens plan: Skadestånd för arbetsgivare som vägrar hemarbete

publicerad 8 december 2020
Regeringen kräver att fler svenskar arbetar hemifrån.

Trots pandemiöverdrifterna fortsätter regeringen att flytta fram sina positioner för att strama åt samhällslivet. Nu skärper man tonen gentemot arbetsgivare och flaggar för att företag som motsätter sig hemarbete för sina anställda kan tvingas betala skadestånd.

Skattefinansierade SR rapporterar att Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten gemensamt har fått i uppdrag att arbeta fram en ny ”vägledning” för arbetsgivarna och hur dessa ska ställa om och möjliggöra för sina anställda att arbeta hemifrån. Bryter man mot regelverket så kan arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig.

– Det här är absolut en skärpning av vad som förväntas av arbetsgivarna (…) Vi har ett väldigt allvarligt läge och därför behöver vi se till att ännu fler arbetsgivare gör det möjligt för fler att jobba hemifrån, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till Ekot.
Hon hävdar vidare att det är av yttersta vikt att antalet hemarbetare ökar kraftigt för att minska den påstådda smittspridningen och för den som inte följer riktlinjerna frivilligt väntar hårda konsekvenser.

– Med en sådan här vägledning blir det väldigt konkret vad…


 


Liknande artiklar: