Regeringen vill avskaffa kravet på skärmtid i förskolor för att främja barns utveckling i en mer analog miljö. Förslaget följer efter kritik om att skärmanvändning kan riskera att hämma barns språkutveckling.
Regeringen planerar att ta bort kravet på digitala verktyg i förskolorna, enligt ett förslag framfört av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och skolminister Lotta Edholm (L). Beslutet följer kritik om att skärmanvändning kan hämma barns språk- och inlärningsutveckling.
– Vi har ju sett hur skärmar och plattor har ökat i skolväsendet på senare år och det finns ju inget vetenskapligt stöd för att det här är bra, säger Pehrson.
Lotta Edholm betonar att för mycket skärmtid kan vara skadligt och att barn lär sig bäst i analoga miljöer.
– Det finns oerhört mycket vetenskap bakom att man lär sig bäst i analoga miljöer. Det minskar också risken för stillasittande, säger hon under dagens pressträff.
Kravet på digitalt lärande infördes av Skolverket i läroplanen för förskolan från 2018.
Skolverket har nu fått i uppdrag av regeringen att revidera läroplanen med förslaget att göra förskolan huvudsakligen skärmfri, med selektiv användning av digitala verktyg där det finns vetenskapligt stöd och pedagogiskt mervärde.
Förslaget ska presenteras senast 4 juni 2024.