I samband med en pressträff under torsdagen presenterade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), Ludvig Aspling (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Amir Jawad (L) ett beslut om att i Sverige etablera så kallade ’återvändandecenter’.
Centren syftar till att föra samman personer som fått avslag på sin asylansökan på ett och samma ställe och underlätta genomförandet av utvisningar.
– Regeringen genomför flera åtgärder för att bekämpa skuggsamhället och få på plats ett ordnat mottagande av asylsökande och ett effektivt återvändande vid avslag, uttryckte Maria Malmer Stenergard i samband med pressträffen.
Moderaternas riksdagsman Fredrik Kärrholm kommenterar förslaget på Twitter.
Förra året saknade 74 procent av alla asylsökande skyddsskäl och fick därför avslag med utvisningsbeslut. Men bara 39 procent av dessa respekterade beslutet och lämnade självmant Sverige. Nu kommer det inrättas särskilda boenden – återvändandecenter – för de som fått avslag.
— Fredrik Kärrholm (@FredrikKarrholm) June 29, 2023
Enligt Sverigedemokraternas Ludvig Aspling blir anläggningarna en viktig del för att markant öka andelen beslut som de facto verkställs, en tydlig markering att asylprocessen är avslutad.
– För att Sverige ska få en hållbar migrationspolitik och kunna fokusera på de personer som har en bra anledning att finnas i landet, så måste vi ha ett fungerande och effektivt återvändande.
Det gångna året fick cirka 74 procent av de asylsökande avslag och därmed ett utvisningsbeslut. Under 2022 registrerade Migrationsverket 11 580 återvändandeärenden. Bara 39 procent av de som fått ett beslut att lämna Sverige gjorde också detta.
– Det är långt ifrån tillräckligt. Det är hög tid att ett nej faktiskt innebär ett nej på riktigt, om den reglerade invandringen ska upprätthållas, säger Migrationsminister Maria Malmer Stenergard vidare.
Uppdraget ska enligt förslaget påbörjas omgående.