MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 6 maj 2025

tisdag 6 maj 2025


Regeringen: ”Sverige kommer alltid att vara mångkulturellt”

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 20 februari 2025
– av Jan Sundstedt
Migrationsminister Johan Forssell (M) betonar att regeringen inte vill återskapa ett etniskt och kulturellt homogent Sverige.

Många väljare har en bild av att Tidöpartierna med Moderaterna i spetsen ska genomföra ett ”paradigmskifte” i migrationspolitiken med ökat fokus på minskad invandring, utvisningar och hårdare krav för medborgarskap.

Migrationsminister Johan Forssell (M) är samtidigt tydlig med att Sverige för alltid ”kommer att vara ett mångkulturellt samhälle” och att ”detta är ett faktum som ingen kan förändra”.

Nya Dagbladet har tidigare påpekat att massinvandringen fortsatt även under Ulf Kristerssons styre, och att Sverige fortsatt tar emot omkring 100 000 migranter årligen – trots alla löften om att radikalt förändra migrationspolitiken.

I flera år har kritiker noterat att den hårda retoriken mest tycks vara ett spel för galleriet, att de flesta förslag ”fastnar” i utredningar och aldrig blir verklighet och att det överhuvudtaget inte verkar finnas någon vilja att åstadkomma några verkliga förändringar.

I en intervju med tabloiden Aftonbladet bekräftar Johan Forssell också att Moderaterna precis som tidigare är ”ett parti som är öppet för omvärlden” och att man aktivt arbetar för att locka fler migranter till Sverige – fast då arbetskraftsinvandrare snarare än asylsökare.

”Synen på jämställdhet är avgörande”

Han betonar också att Sverige är och måste förbli ”mångkulturellt” och att Moderaterna inte har någon som helst intention att förändra detta. Istället är problemet att många av de som kommer till Sverige inte integreras ordentligt och att för få krav ställs på dem, enligt ministern.

– Sverige kommer att vara ett mångkulturellt samhälle, för det är det idag. Vi har så stora grupper från olika delar av världen. Men vi ska bli mycket tydligare med att när man kommer till Sverige, då är det svenska lagar och värderingar och det svenska språket som gäller.

– Vi har ju hundratusentals människor från många olika delar av världen och kulturer. Det är inget problem när man klarar av att ändå samlas under några viktiga svenska värderingar. Till exempel att man ska gå och arbeta, man ska vara skötsam, vår syn på jämställdhet, som ju är helt avgörande, och vår syn på individens frihet, fortsätter Forssell.

Öppna gränser

Kritiker till Tidösamarbetet har länge pekat på att det var just Moderaterna som tillsammans med Miljöpartiet var drivande för att få igenom en närmast gränslös och mycket destruktiv svensk massinvandringspolitik under Fredrik Reinfeldt – och att Ulf Kristersson tidigare i sin politiska karriär själv propagerat för öppna gränser och helt fri invandring.

Idag hävdar han dock att detta var en ”idealistisk uppfattning” och att ”det inte fungerar i ett land som Sverige med den svenska välfärdsmodellen”.

– Jag övergav den uppfattningen för väldigt många år sen, påstod han i en intervju 2018.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Endast var femte utvisad migrant lämnar EU

Migrationskrisen i Europa

publicerad Igår 14:04
– av Jan Sundstedt
migration invandring
Migranter vid Stockholms Central, år 2015.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttryckte i samband med Europeiska folkpartiets (EPP) kongress i Valencia frustration över att endast 20 procent migranter som beordras lämna EU faktiskt utvisas.

Bryssel säger sig nu trappa upp ansträngningarna för att öka utvisningarna av migranter som saknar rätt att stanna i Europa, rapporterar tyska Welt.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lyfte under EPP-kongressen i Valencia fram en alarmerande statistik: endast en femtedel av de som åläggs att lämna unionen reser faktiskt tillbaka.

Hon konstaterade att den låga utvisningsgraden skadar förtroendet för EU:s migrationspolitik, men kan inte säga vad det beror på.

Vi kan inte förklara för våra medborgare varför endast en femtedel av människorna som inte har rätt att stanna i Europa faktiskt lämnar, poängterade von der Leyen.

Hon varnar för att bristen på resultat gynnar invandringskritiska stämningar över kontinenten, och att unionen måste agera kraftfullt för att återställa medborgarnas tillit till EU-projektet.

Ursula von der Leyen
Arkivbild. Foto: European Parlament/CC BY 2.0

Markant ökning av migranter

Migrationen till Europa ökade markant under 2023 med över en miljon asylsökande enligt Frontex, EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå. Medlemsländerna kämpar med att hantera inflödet men utvisningsprocessen kompliceras av flera faktorer.

Många migranter förstör bland annat sina identitetshandlingar för att undvika identifiering, vilket försvårar fastställandet av deras ursprung.

Vissa länder vägrar också att ta emot sina medborgare, medan andra saknar diplomatiska relationer eller administrativ kapacitet för att hantera återvandring. EU förhandlar om återtagandeavtal med tredjeländer, men processen avancerar ytterst långsamt.

Von der Leyen efterlyser ökat samarbete med ursprungsländerna för att lösa knutarna.

– Vi måste visa att vi kan skydda våra gränser och respektera rättsstaten samtidigt, tillägger hon.

Hon deklarerar att illegala gränsöverträdelser till EU minskat med 30 procent under 2025, främst tack vare samarbete med grannländer.

Frågan splittrar

Länder såsom Polen och Ungern motsätter sig EU:s försök att införa enhetliga asylregler. Samtidigt har frontlinjeländer som Italien och Grekland uttryckt att man upplever sig övergivna av mer nordliga medlemsstater inför migrationsproblematiken.

Den politiska laddningen kring migrationen har under lång tid försvårat samarbetet inom EU. Nationalkonservativa partier i parlamentet driver på för hårdare gränspolitik och omfattande utvisningar, samtidigt som vänsterliberala partier bromsar en sådan utveckling.

Ursula Von der Leyen betonar att framsteg behöver ske snabbt, som till exempel snabbare rättsliga processer för asylansökningar och effektivare gränskontroller. Hon medger dock att lösningarna inte är enkla och menar att medlemsländerna måste ta större ansvar för att genomföra gemensamma beslut.

Utan konkreta framsteg riskerar EU att förlora ytterligare trovärdighet i medborgarnas ögon, varnar hon.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Tiotusentals irländare protesterade mot folkutbytespolitiken

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 30 april 2025
– av Redaktionen
Många irländare är av åsikten att politikerna har förstört landet och måste bytas ut för att förändring ska kunna uppnås.

Under lördagen samlades tiotusentals människor i Dublin för att hylla historiska frihetskämpar – och protestera mot den styrande politiska eliten och den folkutbytespolitik som många anser har förstört Irland.

Ett stort dragplåster var den frispråkige MMA-profilen Conor McGregor, som varnat för att det irländska folket håller på att bli en minoritet i sitt eget land.

Evenemanget beskrevs som en hyllning till påskupproret 1916 – ett försök att bryta sig fria från det brittiska styret, men som brutalt slogs ner av Storbritanniens armé och ledde till att en rad separatister fängslades och avrättades.

Enligt arrangörerna var det huvudsakliga syftet med helgens nationella demonstration att hedra ”de som kämpade och gav sina liv för att bevara den irländska nationen och skapa den irländska republiken”.

Det var dock tydligt att de församlade inte bara ville hedra historiska hjältar – utan också tydligt markera sitt missnöje mot dagens irländska politiker och hur de agerar mot sin egen befolkning. Många av deltagarna bar irländska flaggor och skyltar med budskapen ”Irish Lives Matter” och ”Ireland is Full” – eller kepsar med texten ”Make Ireland Great Again”.

Exakt hur många som deltog i protesterna beror på vem man frågar. Vänsterliberala medier rapporterar om ”tusentals” nationella demonstranter – medan andra gör bedömningen att över 100 000 människor närvarade.

”Tillsammans reser vi oss”

Även om han själv inte ingick i arrangörsgruppen var UFC-stjärnan Conor McGregor högst bidragande till att så många irländare slöt upp – i flera inlägg på sociala medier som sammanlagt fått miljontals visningar uppmanade han alla som hade möjlighet att sluta upp – och betonade vikten av att minnas historien.

– För över 100 år sedan gjorde våra modiga män och kvinnor den yttersta uppoffringen så att vi idag kan leva i frihet. Låt oss därför påminna oss själva om varför vi är här, och också varför vi inte är här, förkunnade McGregor i ett videoklipp som fått stor spridning.

– Vi är inte här för att skapa hat mellan varandra. Vi är inte här för att så splittring. Vi är här för att hedra de tappra hjältar som gick före oss. Vi hedrar deras anda, vi hedrar deras kamp, fortsatte han.

McGregor är av uppfattningen att landets regering har misslyckats med det mesta de tagit sig för och måste bytas ut – och att det därför är nödvändigt att befolkningen markerar sitt missnöje.

– Var respektfulla, var stolta, var enade. För tillsammans kommer vi att bli hörda, och som en enad kraft kommer vi att segra i vårt uppdrag… Tillsammans reser vi oss, och tillsammans vinner vi Gud välsigne oss alla och Gud välsigne Irland.

”Sprider förödelse i landet”

Trots att en mindre grupp motdemonstranter närvarade ska demonstrationen ha förlöpt förhållandevis lugnt, och många barn, kvinnor och åldringar deltog också i demonstrationen. Ett urval av bilder och filmklipp från dagen kan ses här nedan:

Som kuriosa kan också nämnas att Conor McGregor sagt att han överväger att kandidera i höstens presidentval – och även om politiska motståndare och vissa bedömare har dömt ut hans chanser är han i många läger omåttligt populär.

Vid flera tillfällen har han gått till hårda angrepp mot de irländska makthavarna – och den förda massinvandringspolitiken som han menar har påtvingats det egna folket mot deras vilja.

– Den organiserade illegala invandringen sprider förödelse i landet, förkunnade han under en presskonferens i USA och slog fast att ”Irland står på randen till att potentiellt förlora sin irländska identitet”.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Få somalier lockas av höjt återvandringsbidrag – vill ha ”betydligt högre belopp”

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 29 april 2025
– av Redaktionen
För att bidragen ska locka somalier att lämna landet måste dessa kunna "lägga grunden för en långsiktig försörjning", hävdas det.

600 000 kronor i återvandringsbidrag för att frivilligt lämna landet är en alldeles för låg summa för många av landets somalier. Den bedömningen gör ordföranden för Somalilands riksförbund efter att ha pratat med sina medlemmar om saken.

Redan förra hösten deklarerade den moderatledda regeringen att man hade för avsikt att kraftigt höja bidraget till de migranter som frivilligt återvandrar till sina hemländer – från 10 000 till 350 000.

Nu har ytterligare detaljer presenterats och det framgår bland annat att ett par kan få upp till en halv miljon kronor för att lämna Sverige, och att familjer kan beviljas ännu högre skattefinansierade summor än så – upp till 600 000 kronor.

– Frivillig återvandring skapar möjligheter för individen att göra en nystart i livet och kan leda till att ekonomin och arbetskraften växer i ett annat land, argumenterar migrationsminister Johan Forssell (M) i ett pressmeddelande.

”Långsiktig försörjning”

För att undvika missbruk är tanken att den som tar emot bidraget, men sedan ändå gömmer sig kvar i Sverige eller senare återvänder ska kunna krävas på återbetalning.

Trots att bidraget mångdubblats väntas det dock få begränsad effekt. Somalilands riksförbund har frågat sina medlemmar om saken och nått slutsatsen att viljan att lämna Sverige på frivillig väg är fortsatt mycket låg – och att detta beror på rent ekonomiska orsaker.

– Jag tror inte att 600 000 för en hel familj blir tillräckligt lockande. De flesta vi intervjuade nämnde betydligt högre belopp, för att det ska kunna lägga grunden för en långsiktig försörjning, uppger ordföranden Mustafa Ismail.

Vill se fokus på utbildningar

Den somaliska intresseorganisationen tycker inte heller att det är positivt att pengarna betalas ut som en engångssumma så länge migranterna som lämnar landet inte också får hjälp att starta egna företag i sina hemländer.

– I stället för pengar till individer bör vi titta på investeringar i företagande, fortsätter Ismail och vill att den svenska regeringen fokuserar på att ta fram utbildningar inom yrken och branscher som bedöms behövas i Somaliland.

Ismail betonar också att en omfattande frivillig återvandring bara kan ske om processen på ett noggrant sätt förankrats med det land som ska ta emot migranterna.

Somaliland är en självutropad republik i nordvästra Somalia med en egen regering, valuta och säkerhetsstyrka som har fungerat som en de facto självständig stat sedan 1991, men saknar internationellt erkännande.

Majoriteten av befolkningen i Somaliland tillhör de somaliska klanerna Isaaq, Gadabuursi och Dhulbahante och de olika släkterna befinner sig ofta i invecklade och utdragna konflikter med varandra eller andra klaner i Somalia.

Konflikterna handlar i regel om makt, naturresurser och inflytande och om att olika klaner anser sig ha historisk rätt till vissa specifika områden som idag kontrolleras av andra släktnätverk – i princip samtliga är dock etniska somalier och delar samma språk, religion, kultur och historiska ursprung.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Färre svenska kvinnor vill ha barn: ”En samhällsförändring”

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 15 april 2025
– av Markus Andersson
Födelsetalen i hela Västvärlden befinner sig på alarmerande nivåer

Var fjärde ung kvinna uppger nu att de inte vill eller är tveksamma till att skaffa barn i framtiden samtidigt som födelsetalen är på historiskt låga nivåer.

Barnmorskan och professorn Tanja Tydén pekar samtidigt på att det finns saker som samhället kan göra för att försöka få fart på barnafödandet igen, om bara den politiska viljan finns.

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat studien från Uppsala universitet som visar att bara 75 procent unga kvinnor i Sverige idag uppger att de vill ha barn – en kraftig minskning från 91 procent bara för tio år sedan.

Av de som svarade på varför de inte ville ha barn svarade de flesta att de helt enkelt inte hade någon önskan att bli föräldrar. Hälsoskäl var den näst vanligaste anledningen och den tredje vanligaste var att man värderade sin frihet högre än att skaffa barn. Ekonomiska skäl kom på fjärde plats och den femte gruppen kvinnor uppgav att skälet var att de oroade sig för påstådda klimatförändringar och överbefolkning.

– Det är en samhällsförändring… Det är betydligt fler nu än tidigare som inte vill ha barn. Det är en fjärdedel av kvinnorna som säger att de är tveksamma eller inte vill, förklarar Tanja Tydén, barnmorska och professor vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet.

”Några är rädda för klimathotet”

Hon pekar på att man bara under det senaste decenniet kunnat notera en kraftig minskning av andelen kvinnor som vill ha barn, och att det finns flera olika förklaringsmodeller till att familjebildning är mindre populärt idag.

– En del säger att de helt enkelt inte känner någon barnlängtan, andra säger att de värderar sin frihet högt och några säger att de är rädda för klimathotet.

– En grupp har sagt att det är ekonomin som styr det här, fortsätter hon.

Även om vissa av faktorerna är svåra att förändra från politiskt håll pekar hon på att samhället och politikerna faktiskt kan skapa incitament till ökat barnafödande – exempelvis genom att göra föräldrapenningen mer förmånlig för vissa grupper.

– När det gäller en sådan fråga som ekonomin. Om man har pluggat länge och blir gravid i slutet på sina studier, så får man ju den absolut lägsta föräldrapenningen. Där har samhället möjlighet att göra en förändring.

Samma trend i hela Västvärlden

Förra året noterade SCB att antalet födda barn per kvinna i Sverige sjunkit till 1,43 – den lägsta siffran som någonsin uppmätts i landet. För att inte ha en negativ befolkningsutveckling krävs cirka 2,1 barn i snitt per kvinna.

Istället för att fokusera på att öka födelsetalen har samtidigt både blåa och röda svenska regeringar under de senaste decennierna satsat på invandring från tredje världen – vilket resulterat i att Sveriges befolkning har ökat trots en sjunkande nativitet.

Sverige är heller inte unikt – där samma trend syns i hela Västvärlden, och i EU som helhet låg födelsetalen 2023 på 1,38 barn per kvinna – samt betydligt lägre än så i länder som Spanien, Italien och Polen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.