Regeringen påbörjar utredning om statlig e-legitimation

publicerad 21 juni 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter Finansinspektionens förslag om statliga alternativ till e-legitimation går nu regeringen i linje med den och påbörjar en utredning gällande saken.

Det är viktigt att det finns en robust och säker e-legitimation som fungerar även i höjd beredskap och i tider av kris”, skriver man i ett pressmeddelande.

Under maj publicerade Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen, en debattartikel i Bonniertidningen DN där han lade fram en rad förslag som han menar ska förbättra bankers och finansiella företags it-säkerhet. Där tog Thedéen upp att man bör skapa ett statligt alternativ till e-legitimation, alternativt att det bör sättas under en statlig uppsyn av bank-id eftersom det används av 90 procent av svenskarna samt att en ”cyberattack som slår ut bank-id kan få allvarliga konsekvenser för flera delar av det svenska samhället”.

Nu har regeringen beslutat att göra en utredning gällande att införa en statlig e-legitimation och har gett Myndigheten för digital förvaltning (Digg) i uppdrag att analysera och beräkna kostnader för att ta fram och utveckla en statlig e-legitimation.

I det alltmer digitaliserade samhället blir det svårare att klara sig utan tillgång till e-legitimation. Det är därför viktigt att det finns en robust och säker e-legitimation som fungerar även i höjd beredskap och i tider av kris”, skriver man i ett pressmeddelande.

Utöver statlig e-legitimation vill man därför även undersöka bland annat om fler typer av företag ska få delta i samverkan mot penningtvätt samt om det ska införas hårdare krav på nuvarande e-legitimationstjänster.

Utredningarna förväntas redovisas 31 maj 2023 och i augusti 2024.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!