Rånvåg mot funktionsnedsatta i Sverige

publicerad 13 augusti 2020
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under första halvan av 2020 anmäldes nästan sex gånger fler personrån mot människor med funktionsnedsättningar än under samma period 2019. De funktionsnedsatta beskrivs som enkla offer för skrupelfria kriminella gäng.

– Personer med funktionsnedsättning kanske inte har den där förmågan att säga nej alltid, då är man mer ett offer mot de kriminella gängen som försöker utnyttja det, säger Krister Ekberg som sitter i styrelsen för FUB, en intresseorganisation för personer med intellektuell funktionsnedsättning till SR.

På ett år har antalet anmälda personrån mot funktionsnedsatta ökat från 31 till hela 173 och det var när coronapandemin på allvar drabbade Sverige i våras som man också kunde se den största ökningen.

Jan Lundbeck på Brottsförebyggande rådet (BRÅ) pekar på att personrån mot personer utan funktionsnedsättning inte ökade under samma period, något som tyder på att de kriminella särskilt riktat in sig på människor med funktionsnedsättningar.

– Man ska ta hjälp av släkt, vänner och grannar och det skapar en möjlighet för dem som inte är så nogräknade att utge sig för att vara en god granne eller att man kommer från en volontärverksamhet eller liknande, säger Jan Lundbeck på BRÅ.

Intresseorganisationer kräver nu att funktionsnedsatta enklare får rätt till ledsagare som kan hjälpa dem och på så sätt också minska riskerna för dem att råka illa ut.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!