Polisen är underbemannad och har inte utbildning för att kunna identifiera de falska identitetshandlingar som flitigt används av människor som vill ta sig in i Sverige och ansöka om uppehållstillstånd.
Förra året granskade Migrationsverket drygt 3000 asyl- och medborgarskapsärenden och kom fram till att 351 av de identitetshandlingar som man gick igenom var förfalskade. Myndigheten påstår själva att antalet förfalskade handlingar bara utgör två – fyra procent av de som lämnas in och att Migrationsverket är duktiga på att avslöja bedragare.
Gränspolisen har däremot fått kritik i en EU-rapport för att den dels var alldeles för underbemannad för att gå igenom alla identitetshandlingar noggrant men också för att dess anställda saknade utbildning och kompetens för att avgöra vilka handlingar som var förfalskade och inte.
– Vi har haft sämre kvalitet. En konsekvens är att det kommer folk som vi inte vet vilka de är, säger Per Löwenberg vid nationella gränspolisen till Sveriges Radio.
I programmet Kaliber på P1 har man pratat med förfalskare av passhandlingar och det framkommer att det går mycket snabbt att skaffa id-kort, körkort och övriga handlingar om man har pengar. En man som intervjuas berättar att det inte var några problem att ta sig till Sverige och söka uppehållstillstånd med falska dokument.
– Jag är glad att jag lurade dem, säger han.