Det är inte bara kaffepriserna som nått nya rekordnivåer. Priset på kebabkött skenar också, vilket kan leda till att många pizzerior väljer att avveckla verksamheten på grund av vacklande lönsamhet.
Det är statsradion P3 som larmar om att det just nu är en mycket svår tid för den svenska kebabbranschen. Man har talat med flera grossister som uppger att det råder brist på nötkebab i grossistledet, att köttet blivit dyrare och att flera kebabrestauranger därför överväger att sälja eller lägga ner.
– Vi behöver ju öka priserna på rätterna som vi säljer, och det är ju inte så att vi tjänar pengar när vi höjer priserna, utan det handlar om att minska på förlusterna helt enkelt, säger Mansour Ibrahim som driver en kebabrestaurang i Örebro.
Att kebabköttet blivit en bristvara förklaras av SR med att Europas köttproducenter ”haft det svårt ekonomiskt” och ”inte har haft råd att investera i produktionen” – vilket trissar upp även svenska priser.
”Tjänar inte så mycket pengar”
Servet Kaya arbetar som kebabgrossist i Stockholm och har talat med flera restaurangägare som nu överväger att byta bransch.
– Ja, det förekommer faktiskt, eller de vill sälja sin restaurang på grund av de tjänar inte så mycket pengar, berättar han och förutspår fortsatt skenande kebabpriser under de kommande månaderna.
Hur många kebabrestauranger det finns i Sverige idag finns det inga tillgängliga uppgifter om. Vad gäller Pizzerior, som i regel också serverar kebab, har det uppskattats att det finns cirka 3500 runtom i landet.