Parti förbjuds att annonsera på Göteborgs spårvagnar

publicerad 15 maj 2019
- av Isac Boman
Annonserna som stoppades av Västtrafik.

Alternativ för Sverige har stoppats från att annonsera på spårvagnar i Göteborg inför Europavalet. Västtrafik motiverar beslutet bland annat med risk för stenkastning och förstörda fordon.

I Stockholms tunnelbana finns Alternativ för Sveriges annonser uppsatta på flera stationer. På spårvagnarna i Göteborg har dock Västtrafik valt att stoppa partiet från att annonsera. Det meddelar partiet i ett pressmeddelande.

I början av april hade partiet fortfarande grönt ljus att annonsera efter att Västtrafik fått information från Alternativ för Sverige om att annonsen endast skulle behandla EU-frågan. Västtrafik lade dock in förbehåll om att omformulera meningen ”Ta tillbaka makten – Sverige ut ur EU!” så att den blev mjukare, samt skriva ut namn och titel under bilden på partiledaren Gustav Kasselstrand. Partiet gick önskemålen till mötes men efter att tryckfilerna skickats in fick man likväl följande avslag från Västtrafik:


Annonser:


”I det här aktuella fallet har referensgruppen gjort bedömningen att den aktuella annonsen och annonsören innebär en säkerhetsrisk för person och egendom. Det handlar bland annat om arbetsmiljö för förare, vandalisering av fordon och produktionsproblem för fordon som ska gå i trafik.

Rent konkret har det vid tidigare tillfällen förekommit stenkastning, färgkastning, påhopp och hot mot förare, förstörd reklam och förstörda fordon. Sådana erfarenheter av liknande reklam spelar in för bedömningen. Mot bakgrund av detta har Västtrafik i enlighet med referensgruppens rekommendation beslutat att tacka nej till den nu aktuella annonsören, Alternativ för Sverige.”

Kampanjen skulle omfatta 154 stycken långsidor på spårvagnar och bussar i Göteborg under en tvåveckorsperiod i maj fram till och med valdagen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.