Över hundra anmälda övergrepp på HVB-hem

publicerad 19 mars 2019
Arkivbild

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under de senaste fyra åren har drygt ett hundra anmälningar om övergrepp gjorts på de drygt 650 så kallade HVB-hem (hem för vård och behandling) som finns i Sverige. Ofta har övergreppen gjorts av annan boende, men också av personal. Det skriver Expressen med anledning av en granskning som Veckorevyn har gjort.

En granskning visar att 133 personer under 25 år skall ha blivit utsatta för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Det handlar oftast om övergrepp under lång tid. Det yngsta barnet som kan ha blivit utsatt, skall ha varit fyra år gammal när övergreppet skedde.

På ett boende för unga med självskadebeteende blev minst två flickor utsatta för våldtäkt av psykologen på hemmet. En dom styrker övergreppen. Psykologen dömdes av hovrätten hösten 2017 till 4,5 års fängelse. I det fallet skedde ett 30-tal övergrepp utan att någon annan i personalen märkte något.

Många gånger har övergreppen skett när personal har varit i närheten. I 24 fall har HVB-hemmen heller inte anmält dåliga förhållanden eller misstänkta övergrepp till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), något som lagen kräver.

Hittills har 19 domar avkunnats gällande övergrepp – av totalt 25 fall som har prövats av domstol. Mörkertalet tros vara stort, då många är rädda för att berätta om övergreppen. Socialminister Lena Hallengren menar, att varje HVB-hem har ett ansvar för de unga som befinner sig där, men att kompetensen också är stor på hemmen.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!