Offentligt “konstprojekt” i Borlänge upplevs som skräp

publicerad 19 april 2021
- av Isac Boman
Ett av "konstverken".

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Konstprojektet “Draperad poesi” i Tjärna Ängar i Borlänge har kostat 1,7 miljoner av offentliga medel. Slutresultatet uppmärksammas nu av Slöseriombudsmannen och narras av allmänheten för sina slående liknelser med dumpat skräp.

Det moderna “konstverket” består specifikt av 13 skulpturer längs med en gång- och cykelväg i Paradisparken i Tjärna Ängar som ibland kallas “Lilla Mogadishu” för sin stora somaliska befolkning. Borlänge kommun berättar även att “poeter från området bidragit med texter” som delvis syns på konstverken och inspirerat dess namn – “Draperad poesi”.

En annan av de 13 skulpturerna. Foto: Borlänge kommun.

Av de cirka 1,7 miljoner kronor som konstverken kostat har kommunen stått för en dryg miljon och resten kommer från myndigheten Boverket. Även Statens konstråd har bistått i form av en ”processledare” under två år samt pengar för anlitande av konstkonsulter.

Många gör sig lustiga över projektet som ironiskt kommenteras bland annat med att vara ett förtäckt sätt för kommunen att dumpa oönskat bråte.

Nu ska jag tänka mig för när jag plockar upp skräp i kommunen. Det kan ju vara ett konstverk på x-antal miljoner jag med mitt okonstlade öga ser som skräp.”, skriver exempelvis Inger Höglund på Facebook i en populär kommentar.

Användaren Kim Basun skojar om att projektet helt enkelt kan ha varit ett sätt för politikerna att ta bättre betalt för att göra sig av med oönskat avfall.

Tror inte det var någon konstnär som fick betalt för att göra dessa konstverk, utan politikerna själva som såg chansen att göra sig av med skräp som skulle slängas i deponin.”

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!