Efter en splittring i Kommunistiska Partiet i Malmö är nu ett lokalt parti under bildning där fokus ska ligga på klasskamp och frågor som svenska arbetare kan relatera till snarare än mångkultur, klimatalarmism och HBTQ-frågor.
Nya Dagbladet rapporterade nyligen om splittringen inom kommunistiska partiet.
Nu har nästan hälften av Kommunistiska Partiets medlemmar i Malmö lämnat på grund av interna slitningar och missnöje med den förda politiken. Nils Littorin som leder utbrytargruppen menar att det inte längre går att stödja en vänster som motarbetar arbetarklassen och som blivit en del av den elit man var tänkt att bekämpa.
– Från att ha varit folkets röst har vänstern blivit en del av eliten som avfärdar arbetarklassens åsikter som främmande och problematiska. De förstår inte varför så många arbetare inte tycker att mångkultur, HBTQ-rörelsen och Greta Thunberg är något fantastiskt utan tror att vi befinner oss i 1930-talets Tyskland och att arbetare som röstar SD smittats av någon nazistisk sjuka, säger han till Lokaltidningen.
Littorin menar att frågor som mångkultur, HBTQ och klimataktivism trycks ner i halsen på vanligt folk och att integrationspolitiken har misslyckats fatalt. Därför kräver det nya partiet att invandrare ska assimileras och ett omedelbart stopp på invandringen till Malmö, där partiet ska verka.
Partiets namn är inte helt bestämt, men det är klart att ordet kommunism inte kommer att finnas med i det nya partinamnet.
– Det är ett ord som dragits i smutsen, ett fult ord i dag, och inte helt oförtjänt. I kommunistiska partier finns risken för elitism, självgodhet, att ett avantgarde ska leda en arbetarklass som inte vet sitt eget bästa, i stället för att fråga folk vad de vill. 1900-talskommunism dog med Sovjetunionen, den har aldrig lyckats uppdateras till 2000-talet utan har fastnat i 100 år gamla böcker. Men de principer som Marx formulerade, de gäller fortfarande för mig, säger Littorin.
I en debattartikel i Expressen går Littorin till attack mot sitt gamla parti och den moderna vänstern som han menar präglas av en antiintellektuell diskussionsmiljö, där avvikande åsikter och känsliga frågor om exempelvis SD:s framväxt hos arbetare gör att man stämplas som kättare. Han beskriver också vänstern som trött och orkeslös, oförmögen att förnya sig och förbli relevanta.
Det uttalade målet för det nya partiet är att nå kommunfullmäktige 2022.