Nytt fackförbund utmanar LO

publicerad 8 februari 2022
- av Markus Andersson

Det nystartade fackförbundet Arbetstagarna beskriver sig själva som ett arbetarvänligt alternativ till LO-förbunden. Nu tar man tydligt ställning mot Socialdemokraternas inflytande över fackförbunden och tar i första hand sikte på att erbjuda deras sverigedemokratiska medlemmar ett tryggare och billigare fackalternativ.

Det nya fackförbundet lanserades i januari och man är själva tydliga med att man vill vara en motvikt till ”S-kontrollerade LO” där över 440 000 sverigedemokratiska väljare idag är medlemmar, trots att de enligt Arbetstagarna inte representeras på ett rimligt eller trovärdigt sätt – och där LO-förbunden istället med jämna mellanrum uteslutit sverigedemokratiska medlemmar på godtyckliga grunder.

Arbetstagarna menar att man erbjuder samma tjänster som LO-förbunden men till ett betydligt lägre pris. Som medlem erbjuds man juridisk rådgivning kostnadsfritt, medlemsutbildningar och rabatt på inkomstförsäkring.

– Det blir ju billigare när man räknar bort genustrams, lyxlägenheter, 60 miljoner till Socialdemokraterna och miljonlöner till pamparna, då behöver medlemmen inte betala 500-600 kronor per månad som man får göra i LO-förbunden. 200 kronor räcker om man fokuserar på den fackliga kärnverksamheten, konstaterar Arbetstagarnas förbundsordförande Rickard Dahlin.

Man pekar i politisk bemärkelse även på att LO under nästa valrörelse vill skänka uppemot 60 miljoner kronor direkt till Socialdemokraternas valkampanjer – trots att bara en minoritet av medlemmarna stödjer detta.

– För mig är det helt uppenbart att Socialdemokraterna är LO:s parlamentariska gren, precis som att facket äger eller har betydande inflytande över exempelvis Coop, Fonus och Folksam så har man ett betydande inflytande även över Socialdemokraterna och vice versa. Vi vill ge alla dem som är medlemmar i LO, och inte sympatiserar med att LO skänker tiotals miljoner årligen till Socialdemokraterna, ett likvärdigt eller rent av bättre fackligt alternativ, säger Dahlin vidare.

Foto: faksimil/Arbetstagarna

Andra frågor som fackförbundet meddelar att man kommer att driva är att Sverige lämnar EU samt att skatterna på drivmedel och hushållsel sänks eller helt avskaffas.

Klassfrågorna förr i tiden handlade om 8 timmars arbetsdag och rätten till semester. Idag är vår viktigaste klassfråga vem som har råd att betala skatten på helt livsnödvändiga ting som elektricitet och drivmedel”, skriver man.

Vad gäller EU-medlemskapet motsätter man sig detta dels eftersom ett medlemskap innebär en enorm nettokostnad för svenskarna, men också med motiveringen att EU har ”ambitionen att bli ett Europas Förenta Stater som alltmer raderar ut medlemsländernas självbestämmande och identitet.”

Medlemskapet i EU är en förlustaffär för arbetsamma, de som vill göra rätt för sig genom hårt arbete. Medan internationella globala intressen, både kapitalistiska såväl som geopolitiska, får mer och mer av skattebetalares pengar, men framförallt mer och mer makt att kringskära deras liv, lön och egendom”, fortsätter man på sin hemsida.

Noteras kan att Dahlin, liksom förbundets styrelseledamot och kassör Klaus Bernpaintner, bägge även är med i styrelsen för det libertarianska Mises-institutet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!