Morgan Johansson vill se ökad övervakning och vapenförbud

Övervakningssamhället

publicerad 9 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Morgan Johansson vill bekämpa "det högerextrema hotet."

Den socialdemokratiska regeringen vill förbjuda nationalsocialister och “extremister” att äga vapen och även ge säkerhetspolisen större möjligheter att övervaka och åsiktsregistrera svenskar på sociala medier.

Twitter är ibland en kloak av högerextremism, rättshaveri och radikalisering, hävdade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) under en presskonferens.

När Morgan Johansson via en presskonferens på måndagen lät presentera ytterligare åtgärder mot “våldsbejakande extremism och terrorism” lägger han särskild tonvikt på det “högerextrema hotet” – inte minst från ensamagerande unga män. Personer som tillhör “våldsbejakande organisationer” ska förbjudas att äga vapen.

Nazister, extremister och andra i våldsbejakande miljöer ska inte ha tillgång till vapen överhuvudtaget, uttalade Morgan Johansson.

För drygt två och ett halvt år sedan återkallade Polismyndigheten i Stockholm vapentillståndet för en medlem i nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Motivet till återkallandet var att myndigheten påstod att sannolikheten för att vederbörande skulle använda sina vapen i kriminalitet var hög.

Personen ifråga är NMR:s Tobias Lindberg, medlem i partiet och medarbetare i partiets podcast Radio Nordfront. Beslaget gällde Lindbergs fullt lagliga jaktvapen.

Tobias Lindberg såg dock till att driva fallet hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen, som förra sommaren beslutade att han skulle få tillbaka sina vapen. Ett prejudikat som bidragit till att regeringen lagt stort fokus på att ytterligare inskränka och begränsa befolkningens rörelse- och yttrandefrihet.

Det finns skäl att se över lagstiftningen ytterligare, med den enkla utgångspunkten att “nazister” och islamister inte ska ha tillgång till vapen, upprepar Morgan Johansson.

Utöver förslaget om att förbjuda vapen för personer som tillhör påstått våldsbejakande organisationer föreslår regeringen även att säkerhetspolisen ska få större möjlighet att samla och spara information på sociala plattformar för att öka möjligheterna att hålla uppsikt på personer som radikaliseras.

En av de åsyftade plattformarna är Twitter, som fick en rejäl känga av den socialdemokratiske ministern.

Vi vet alla att en del sociala medier är plattformar för radikalisering. Twitter är ibland en kloak av högerextremism, rättshaveri och radikalisering, säger Johansson.

Man utreder även en lagändring som skulle möjliggöra för Polismyndigheten och Säkerhetspolisen att tillåtas ta del av information om personer som samlats in av hälso- och sjukvården. En utredning som fått mycket lite uppmärksamhet i etablissemangsmedierna.

Nya Dagbladet följer och bevakar utvecklingen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!