Moderaterna anser inte att de vapenleveranser Sverige bistått Ukraina med är tillräckliga och kräver nu att mer avancerade vapensystem skickas till kriget.
– Det är viktigt att vi vidtar åtgärder för att skicka större och mer kvalificerat försvarsmateriel till Ukraina, säger Pål Jonsson (M), ordförande i riksdagens försvars- och utrikesutskott.
Rysslands mobilisering av 300 000 reserver under förra veckan har lett till ett extrainkallat utskottsmöte där riksdagsledamöterna samlades för att få en genomgång av den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must kring situationen i Ukraina och Ryssland.
Efter mötet säger Pål Jonsson att Ukraina behöver ännu mer svenska vapen – och mer avancerade vapensystem än tidigare. Det handlar bland annat om artilleripjäsen Archer och robotsystem 70. De borgerliga partierna har redan innan valet lobbat för att denna typ av vapen ska skickas till Ukraina eftersom de är ”i bättre behov av sådan materiel än Sverige”.
Jonsson är också tydlig med att Sverige bör skicka sina allra mest effektiva vapen till Ukraina och inte bara sådant man känner att man själva kan avvara.
– Det är vår ambition, säger han.
Kristdemokraternas försvarspolitiske talesman Mikael Oscarsson är inne på samma spår och menar att de svenska vapensystemen ”gör bättre nytta där än i våra förråd”.
Även de övriga svenska riksdagspartierna är rörande överens om att Sverige skall stödja Ukraina såväl ekonomiskt som humanitärt och militärt.
Än är det inte klart i detalj hur stödet framöver kommer att utformas, men den 25 oktober ska Försvarsmakten och Försvarets materielverk svara på uppdraget de fått av den avgående socialdemokratiska regeringen och ge sin bedömning kring hur det kortsiktiga och långsiktiga stödet till Ukraina kan se ut.
Eftersom någon politisk opposition inte finns i frågan tyder allt på att Sverige kommer att fortsätta överge sin neutralitetsprincip och istället intensifiera vapenleveranserna till Zelenskyjs Ukraina.