Bo Öberg, Moderaternas gruppledare i Skinnskatteberg och kommunstyrelsens vice ordförande, vill att kommunen minskar konsumtionen av amerikanska varor och tjänster – samt uppmanar medborgarna att själva bojkotta produkter från USA.
Syftet med bojkotten av amerikanska produkter uppges vara att ”ge ett klart och tydligt stöd till Ukraina”.
”Vi som medborgare har också en viktig roll att spela. Vi kan genom våra val av varor och tjänster, där våra konsumtionsvanor och pengar är de mest kraftfulla verktygen, bidra till att skapa förändring”, skriver M-toppen till kommunstyrelsen, och menar att det handlar om att markera mot Donald Trumps administration.
”Genom att skicka en tydlig signal till amerikanska aktörer som Donald Trump, JD Vance och Elon Musk, kan vi markera att vi inte står bakom deras politik som minskar stödet till Ukraina. Deras politik ska kosta – och genom att ändra våra vanor kan vi påverka deras affärsmodeller”, slår Öberg fast.
Västmanländska Skinnskattebergs kommun har bara drygt 4200 invånare och att man själva skulle ha någon märkbar påverkan är högst tveksamt. Öberg hoppas dock att bojkotten går igenom – och att betydligt fler väljer att hoppa på tåget.
”Om Europas 600 miljoner invånare minskar sina inköp av amerikanska varor med bara 100 kronor i veckan, kommer effekten att bli enorm. Det som en gång var ’flygskam’ kan nu bli ’USA-skam’, där vi genom våra val inte gynnar företag som inte stödjer friheten och demokratin i Ukraina”, hävdar han vidare.
”Tydlig strategi”
”Det här förslaget lägger fram en tydlig strategi för att påverka både politiska aktörer och ekonomiska krafter genom medveten konsumtion, vilket ger stöd till Ukraina på ett konkret sätt”, slår han också fast.
Många vänsterliberala politiker i Sverige och Europa har reagerat mycket starkt på Trump-administrationens besked att man snabbt vill få slut på kriget och istället få till en varaktig fred i Ukraina, och anklagar USA för att svika sina tidigare allierade och ”gå Putins ärenden”.
I Sverige har samtliga riksdagspartier deklarerat att man vill öka stödet till Kiev – men Öberg hävdar att svenskarna även på individnivå måste engagera sig för Ukraina.
Bedömare brukar peka på att bojkotter måste vara synnerligen välorganiserade och storskaliga för att få någon betydande effekt – och att det även då är sällsynt att de leder till politiska förändringar.
Israel brukar lyftas fram som exempel på ett land som utsatts för återkommande bojkottningskampanjer genom åren – utan att det påverkat varken ekonomin eller den förda politiken i någon högre utsträckning.