De extrema smittskyddsåtgärderna och restriktionerna av svenska krogar och restauranger påstods vara temporära. Nu bekräftar regeringen sina intentioner att förlänga restriktionerna ända fram fram till oktober – trots att branschen redan går på knäna och många serveringsställen redan i dagsläget hotas av konkurs.
Krog- och restaurangbranschen är mycket hårt drabbad av regeringens hårda coronarepression och många restaurangägare har sett sin omsättning nästan utraderas på grund av att restaurangerna bara får ta emot ett begränsat antal gäster, tvingas ha bordsservering, inte får servera alkohol efter klockan 20 och tvingas stänga redan klockan 22. Det är också numera reglerat hur många gäster som får sitta runt samma bord.
Nu vill regeringen att de hårda restriktionerna förlängs över hela sommaren och ända in på hösten och man motiverar föga överraskande repressionen med att smittspridning måste begränsas. I praktiken innebär det dock ett mycket hårt slag för en bransch som redan befinner sig i katastrofläge.
Den så kallade pandemilagstiftningen trädde i kraft den 10 januari och gäller främst butiker, köpcenter och gym. Regeringen vill också lägga 175 miljoner kronor extra på att utöka kontrollerna och se till att de nya ”föreskrifterna” och begränsningarna följs, vilket länsstyrelserna får i uppgift att kontrollera.
Utsända från länsstyrelserna ska gå runt i butikerna och kontrollera att affärsinnehavarna följer pandemilagen, att handsprit finns tillgängligt, att bara ett begränsat antal människor befinner sig i butiken och att andra restriktioner följs. De som bryter mot dessa riskerar böter eller att deras verksamheter stängs ner.
Även privatpersoner kan komma att bötfällas, exempelvis om ”för många” personer samlas på allmänna platser, som parker eller badstränder – eller i demonstrationer och politiska protester.