Kokainskandal i riksdagen – SD vill drogtesta politiker

publicerad 18 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Det tycks missbrukas kokain i flera av riksdagspartiernas lokaler.

Häromdagen avslöjade Schibsted- och LO-ägda Aftonbladets journalister att man funnit spår av kokain inne på ett flertal riksdagspartiers partilokaler samt på kanslitoaletter inne i riksdagen.

Skandalen har blivit ett hett diskussionsämne och lett till krav på att riksdagsledamöterna och annan personal drogtestas.

Aftonbladet gjorde enligt utsago testerna på partiernas riksdagskanslier (med undantag för Moderaterna där testet gjordes i partilokalen), i samband med olika intervjutillfällen.

För testerna använde man så kallade kokainservetter. Servetterna färgas blåa om de fångar upp drogen vid till exempel torkning av ytor. Tidningen lät sedan testa de servetter som gett utslag i ett laboratorium.

I alla prover som vi fick har vi hittat kokain, säger Anders Helander, sjukhuskemist och forskare vid Karolinska institutet och den som utfört testerna.

Det är i dagsläget hart när omöjligt att konstatera hur länge spåren funnits där eller vem/vilka som ligger bakom. För att komma in i lokalerna krävs ett passerkort eller att man är inbjuden av någon med passerkort.

En tjänsteman från ett av de berörda partierna ställer sig frågande till hur det kan finnas knark på kansliet då festande inte är tillåtet där och konstaterar att “många har tillgång till partilokalerna och att det i värsta fall kan vara politiker som nyttjat drogen”.

Det kan lika gärna vara en förtroendevald och det är inte bra.

Fyra partier på kokainlistan

De partier vars prover visade på spår av kokain är Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

I samband med avslöjandet har företrädare för de utpekade partierna kommenterat det hela i termer som att man “ser allvarligt på det hela” och att man är “överraskad”, men påpekar samtidigt att toaletterna ifråga kan ha använts av exempelvis besökare.

Liberalerna meddelar att partiet ska utföra egna tester. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna uppger att man ska kontakta riksdagsförvaltningen och Vänsterpartiet avser att ta kontakt med huvudskyddsombudet i riksdagen.

Det är en toalett som många människor kan använda, men man ska inte knarka, är det enkla budskapet, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson till TT.

Kokain
Drogbaronen Tony Montana har i populärkulturen länge varit kokainets symbol. Foto: faksimil/Universal Studios

Åkesson vill se drogtest

SD-ledaren Jimmie Åkesson öppnar för drogtest i riksdagen.

Jag vet inte vad lagen säger om möjligheten att göra det, men jag tycker att det skulle vara fullt rimligt att göra det på den här arbetsplatsen precis som alla andra, menar SD-ledaren.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, vars parti än så länge inte figurerar i sammanhanget, är bestört och menar att riksdagen är en arbetsplats som ska vara drogfri.

Det har ett väldigt starkt symbolvärde om drogfriheten inte upprätthålls på en plats som också rör Sveriges högsta beslutande församling.

Allmänheten reagerar

Allmänheten har reagerat starkt på uppgifterna och på sociala medier har folk i sedvanlig ordning lagt upp mängder med ironiska och satirfyllda klipp samt inlägg av starkt kritisk karaktär. På X reagerar profilen @anilsasikter på vad han menar är oklädsamt uppträdande av Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Gemensamt för kritiken är, vad som kan utläsas och tolkas som, politikerförakt. Något som i tider av inte minst kärva ekonomiska förhållanden för många hushåll, våra folkvalda nog gärna vill se mindre av.

Polisen inkopplad

I och med uppgifternas allvarliga karaktär är riksdagsförvaltningen inkopplad och man samverkar med polisen i ärendet. Enligt Niklas Åström, säkerhetschef på riksdagsförvaltningen, är en polisanmälan upprättad.

Vi har såklart reagerat – det är förstås inte acceptabelt med det som kan antas vara brottslig verksamhet i riksdagens lokaler, säger han i en kommentar till TT.

Vi behöver fortsätta vårt arbete med att arbeta för en stark säkerhetskultur i riksdagen, både för de som har sin arbetsplats här och alla de som besöker riksdagen tillfälligt. Vi har en samverkan med partierna och partikanslierna. Där finns säkerhetsansvariga personer och det arbetet handlar om att identifiera förebyggande åtgärder för att sådana här händelser inte ska upprepas, uppger Niklas Åström.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!