Den klimatalarmistiska gruppen Aurora har stämt svenska staten och hävdar att de fått sina mänskliga rättigheter kränkta eftersom de styrande inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att motverka påstådda klimatförändringar,
Nu har Högsta domstolen fattat beslut om att målet inte ska prövas.
De cirka 300 aktivisterna hävdar att Sveriges, i deras ögon, otillräckliga klimatarbete inneburit att deras rättigheter enligt Europakonventionen kränkts.
”De menar att staten inte vidtar tillräckliga åtgärder för att motverka klimatförändringarna och att staten inte når upp till vissa angivna målsättningar för klimatet. De vill få fastställt att staten inte vidtar vissa specifikt uppräknade åtgärder. I andra hand har de begärt att domstolen ska ålägga staten att vidta vissa angivna åtgärder för att minska koncentrationen av växthusgas i atmosfären”, skriver HD.
Domstolen skriver att individer med hänvisning till Europakonventionen förvisso i vissa fall kan ha rätt att föra en klimattalan mot staten – men att man i så fall konkret måste kunna visa att man själv har drabbats negativt. HD anser inte att dessa krav har uppfyllts i Auroramålet.
”Det är en grundläggande princip att inte tillåta en talan av enskilda för att ta tillvara allmänna intressen och klimatförändringarna drabbar alla. Det ställs därför mycket höga krav för att enskilda personer ska ha rätt att föra en sådan talan. Enskilda har bara rätt till domstolsprövning om statens underlåtenhet har medfört tillräckligt överhängande och säkra effekter på deras individuella rättigheter”, skriver man.
”Oerhört stressad”
– Högsta domstolen har alltså kommit fram till att gruppmedlemmarnas talan, så som den utformats vid tingsrätten, inte kan tas upp till prövning, förtydligar domaren Jonas Malmberg, och betonar att man inte tagit ställning till hur man skulle bedöma olika alternativa scenarion.
I tabloiden Aftonbladet uppger Auroras talesman, Ida Edling, att hon blir ”oerhört stressad” av HD:s besked – detta eftersom hon menar att vi ”bara har fem år på oss att nå 1,5-gradersmålet”.
– Det är också viktigt att säga att HD inte sagt någonting om att svenskt klimatpolitik är laglig. De har bara sagt att Auroramålet inte kan prövas i svensk domstol, fortsätter hon.
– Vi behöver analysera beslutet, men vi kommer febrilt att fortsätta arbeta för att Sverige ska ta sitt juridiska ansvar för att skydda mänskliga rättigheter. Vi befinner oss i en brinnande kris. Det är viktigt att hela samhället tar sitt ansvar, även juridiskt för att säkerställa att staten vidtar tillräckliga klimatåtgärder, slår hon fast.