KD: Gratis pepparsprej till kvinnor

publicerad 9 april 2021
- av Per Nordin
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

I sitt nya jämställdhetsprogram vill Kristdemokraterna bland annat erbjuda otrygga kvinnor gratis pepparsprej och kurser i självförsvar.

– Det är tyvärr en nödvändighet. Vi vill se betydligt fler poliser och skärpta straff, men vi vet att det inte kommer räcka. Lagen kommer inte alltid finnas där, säger Ebba Busch till Bonniertidningen Expressen och menar vidare att vålds- och sexualbrott blivit nedprioriterade av polisen under många års tid och att polisen ofta ”saknat kunskapen” för att bekämpa dylik brottslighet.

Kristdemokraternas syfte med jämställdhetsprogrammet är att presentera en ”borgerlig feminism” och man vill också att kontaktförbud ska kunna utfärdas oftare och att även fotboja används mer frekvent än idag. Man vill också att den om bryter mot kontaktförbudet straffas med fängelse.

I dagsläget är pepparspray eller oc-sprej olagligt för den som saknar tillstånd och Kristdemokraterna vill heller inte svara på om man har för avsikt att förändra själva vapenlagstiftningen i grunden eller om speciella tillstånd ska krävas för att få inneha sprejen.

– Om det går att den specifika gruppen får pepparsprej utan vapenlicens så är det bra. Det måste dock vara en lämplig person, och det är polisen som måste tillhandahålla en viss utbildning i varje enskilt fall, skriver Désirée Pethrus, ordförande i partiets jämställdhetsgrupp, till SVT Nyheter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!