Den svenska älgstammen är under allt större press när stora skogsbolag intensifierar jakten, och enligt jägare och skogsägare sker det under hot och påtryckningar.
TV4:s Kalla Fakta har i en omfattande kartläggning avslöjat hur skogsbolagen Sveaskog och Holmen använder sin makt för att påverka älgjakten, och att jägare riskerar att förlora sina marker om de inte följer bolagens krav.
Jan-Erik Lindholm, jägare från Hornmyr i Västerbotten, är en av många som vittnar om den press som utövas av skogsbolagen för att skjuta allt fler älgar.
Skogsbolagen har drivit en rättslig process som nu resulterat i att området han jagat i sedan barnsben upplösts.
– Det är för jävligt, de tyckte att vi var besvärliga och ville bara visa vem som bestämmer, säger han.
Han förklarar vidare att jägarlaget försökt vara försiktiga med älgstammen under årtionden, men att bolagens krav hotar älgens framtid.
– Jag har jagat i 55 år och vi har alltid försökt att vara rädda om älgstammen. Men nu styrs vi av två skogsbolag som absolut ska skjuta bort allt, menar Jan-Erik Lindholm.
Bra att detta granskas! Skogsbolagen har bråkat länge med jägarna och vi har snart inga älgar kvar! #jakt https://t.co/NAknKTmGBT
— Frank (@storahagen) October 16, 2024
Hot och påtryckningar
Kartläggningen från Kalla Fakta visar att pressen på jägarna inte är begränsad till Hornmyr. Av 398 tillfrågade jaktledare uppger 58 – vilket är mer än var sjunde jaktledare – att de mottagit hot om att förlora jakträtten om de inte uppfyller bolagens avskjutningsmål.
– Jag tycker att det är helt förkastligt. Man blir av med mark om man inte skjuter fler älgar, säger Rune Eriksson, jaktledare utanför Lycksele.
En annan jägare, Calle Franklin, berättar hur han på ett möte i mars där han representerade Jägareförbundet bevittnade hur två jaktledare pressades att avgå efter att de ville spara älgkor.
– Vi förstod alla vad ’andra åtgärder’ innebar. Då skulle de ha upplöst viltvårdsområdet och alla är så rädda om sin jakt att vi inte tar den striden, säger han.

Karl Hedin: ”Skogsbolagen överdriver”
Den välkände skogsägaren Karl Hedin, som häromveckan lämnade i en stämningsansökan mot svenska staten i ett uppmärksammat fall av hävdat rättsövergrepp mot honom, har också riktat skarp kritik mot de skogsbolag han menar överdriver älgens skogsskador för att kunna motivera en mer intensiv jakt.
Hedin, som äger 40 000 hektar skog och flera sågverk, har själv genomfört mätningar på sina marker och menar att de officiella rapporterna inte stämmer överens med verkligheten.
– Jag ser inga förluster alls. Metoden visar fel. Det är en projicering på framtida skador, som inte stämmer med verkligheten, säger Karl Hedin.
Skogsstyrelsen avvisar kritiken
Skogsstyrelsen, som ansvarar för den officiella älgbetesinventeringen (Äbin), håller dock inte med och hänvisar till att metoden är väl beprövad och statistiskt korrekt.
– Vi har ju professionella entreprenörer som utför inventeringen och vi måste lita på det jobb som de gör. Vi har ju också gjort en prövning tillsammans med SLU att metoden är statistiskt korrekt, säger Ebba Henning Planck viltspecialist på Skogsstyrelsen.
Trots att älgstammen har minskat med en fjärdedel på mindre än tio år har de rapporterade betesskadorna enligt Äbin legat kvar på samma nivåer – något som Hedin ifrågasätter.
– Äbin visar fel om man hade tänkt sig att projicera på kvalitetsskador i framtiden. Den behövs inte, lägg ner, konstaterar Karl Hedin.
Fakta: Karl Hedin
- Född: 1949
- Yrke: Skogsägare, entreprenör, och ägare till Karl Hedin AB, ett av Sveriges största privatägda sågverksföretag.
- Markinnehav: Äger cirka 40 000 hektar skog i Sverige samt flera sågverk.
- Kritik mot älgjakten: Har varit en framstående röst mot överdriven avskjutning av älgstammen och ifrågasatt den officiella älgbetesinventeringen (Äbin).
- Rättsprocess: År 2018 greps Karl Hedin misstänkt för att ha planerat illegal vargjakt. Han satt häktad i 31 dagar utan att åtal väcktes. I mars 2021 friades Hedin från alla anklagelser, efter att rätten konstaterat att bevisningen, baserad på avlyssnade samtal och indicier, var otillräcklig.
- Rättsröta och häxjakt: Hedin har kritiserat rättsväsendet för vad han menar var en orättvis behandling och en "häxjakt" mot honom, där polis och åklagare drev fallet trots bristande bevisning. Karl Hedin har nu inlett en stämningsansökan mot svenska staten.