Jonas Gardell: ”Strindberg var kvinnohatare”

publicerad 26 november 2019
- av Per Nordin

I en kulturartikel i Expressen hävdar den homosexuelle medieprofilen Jonas Gardell att August Strindberg var en ”kvinnohatare” som måste sluta lyftas fram som en förebild och att Augustpriset borde byta namn.

Gardell skriver att den kände författarens manlighet hotades av ”varje fri och självständig kvinna” och att han var livrädd för homosexualitet. Han frågar sig i texten hur länge vi ska ha överseende med Strindbergs påstådda hat och nedlåtande attityder mot svenska kvinnliga författare.

Det säger något om det litterära Sverige att vi fortfarande uppkallar priset för årets bästa svenska böcker efter en kvinnohatare.

Efter snart ett par år med metoo, när vi äntligen kunnat ifrågasätta de patriarkala, strukturella system vi faktiskt alla förhållit oss till, och vi äntligen i alla fall i någon mån fått göra upp med idén om det manliga geniet och vad det manliga geniet haft rätt att tillåta sig, vore det inte passande att Förläggareföreningen faktiskt tog konsekvenserna av detta och döper om priset.

Vidare argumenterar Gardell för att om Strindberg varit aktiv idag så hade han varit en representant för ”incel-rörelsen och dess besinningslösa kvinnohat” och att det säger något om det litterära Sverige att priset för de bästa böckerna fortfarande är uppkallat efter honom.

Gardell påpekar att han inte vill ha ett förbud utan att det fortfarande vill att det ska vara tillåtet att läsa Strindberg och kallar denne för en småsint, grälsjuk, skvallrig, intrigant och självförhärligande ”hygglig författare” men han frågar sig om det verkligen är rimligt att hylla Strindberg som ”den absoluta förebilden” för övriga författare.

Avslutningsvis uppmanar Gardell Svenska Förläggareföreningen istället ska döpa om priset efter Selma Lagerlöf som beskrivs som en stark kvinna och Sveriges största prosaist någonsin.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.