Många socialdemokrater uppges vara mycket missnöjda med Magdalena Anderssons och Mikael Dambergs ”toppstyrda” ledarskap och hur S-ledningen kommit överens med Tidöpartierna att införa ett balansmål i de statliga finanserna.
– Fler och fler säger att vi kommer att förlora valet om det här fortsätter, varnar en källa inom partiet.
Flera partiföreträdare är mycket kritiska mot vad man anser vara Anderssons och Dambergs toppstyrning av partiet och ilskan bedöms ha ökat ytterligare efter S-ledningens besked att hålla fast vid en fortsatt stram ekonomisk politik.
– Det är väldigt irriterat och många är besvikna, uppger en S-källa till Bonniertidningen Expressen.
Enligt tidningen har många företrädare länge velat se att S driver ”en tydligare egen linje i den ekonomiska politiken” och att man ”vågar och vill mer” än idag.
”Väldigt provocerande”
”I veckan kom så beskedet. Socialdemokraterna har gjort upp med Tidöpartierna om ett nytt ekonomiskt ramverk, som innebär att dörren stängs för en mer expansiv politik där man är beredd att gå med underskott i statens finanser för att göra stora investeringar. Detta trots att delar av rörelsen krävt just ett underskottsmål, och så även många av landets mest inflytelserika ekonomer”, noterar man vidare.
Magdalena Andersson kallade beslutet för ”en segerns dag” men många S-profiler betraktar istället beskedet med stor besvikelse.
Enligt tidningen är missnöjet mot Andersson och Damberg idag utbrett – och det handlar även om kritik mot den skuggbudget som nyligen presenterades, där S bland annat accepterar omfattande skattesänkningar utan att ens försöka driva igenom slopat karensavdrag.
– Vi måste kunna leverera mer än så här. När man inte ens kan säga att vi vill plocka bort karensavdraget blir det väldigt provocerande, uppger en partiföreträdare.
Avfärdas som ”gnällspikar”
Många inom S menar att ledningen försöker sätta stopp för de reformer som gräsrötter och företrädare vill se, och det uppges finnas en stark oro för att partiet ”kommer att vilja gå till val på nästan ingenting – förutom på Anderssons ledarskap och SD-frågan”.
Ledningens kritiker uppges vidare frekvent avfärdas som ”gnällspikar”, och eftersom många anser att det finns en stor risk att S förlorar nästa val om man inte presenterar en mer ”offensiv politik som angriper de utbredda problemen i samhället”, förväntas den kommande kongressen också bli ”mycket stökig”.