Inget riksdagsstöd för förlängd pandemilag enligt SR Ekot

Coronarepressionen

publicerad 20 augusti 2021
- av Markus Andersson
Socialminister Lena Hallengren vill behålla regeringens vittgående maktbefogenheter.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Regeringens förslag om att förlänga pandemilagen i ytterligare fyra månader saknar stöd i riksdagen, åtminstone enligt en rundringning till partierna som den statliga radion SR Ekot genomfört.

Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i socialutskottet, betonar i SR:s inslag att den de facto totalitära pandemilagstiftningen inte bör gälla “längre än nödvändigt” men vill ändå föreslå en förlängning på två månader, till den 30 november.

Pandemilagen ger regeringen långtgående möjligheter att begränsa våra fri- och rättigheter, konstaterar Johansson.

Socialminister Lena Hallengren (S) klargör att regeringen vill att dess maktbefogenheter ska fortsätta gälla åtminstone hela året och även bortom detta – denna gång till slutet av januari 2022.

Vi är ju bara angelägna från regeringens sida att ha en beredskap från regeringens sida eftersom pandemin fortgår, vi tänker inte använda lagstiftningen mer än nödvändigt, menar Hallengren.

Fakta: Pandemilagen

Pandemilagen, formellt "En tillfällig Covid-19-lag" är grunden till den fortsatt pågående coronarepressionen och möjliggör bland mycket annat för statsmakten att upplösa politiska protester och även i övrigt att regeringen godtyckligt kan begränsa mötesfriheten i Sverige. Lagen gäller fram till 30 september om den inte förlängs.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!