Regeringens förslag om att förlänga pandemilagen i ytterligare fyra månader saknar stöd i riksdagen, åtminstone enligt en rundringning till partierna som den statliga radion SR Ekot genomfört.
Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i socialutskottet, betonar i SR:s inslag att den de facto totalitära pandemilagstiftningen inte bör gälla ”längre än nödvändigt” men vill ändå föreslå en förlängning på två månader, till den 30 november.
– Pandemilagen ger regeringen långtgående möjligheter att begränsa våra fri- och rättigheter, konstaterar Johansson.
Socialminister Lena Hallengren (S) klargör att regeringen vill att dess maktbefogenheter ska fortsätta gälla åtminstone hela året och även bortom detta – denna gång till slutet av januari 2022.
– Vi är ju bara angelägna från regeringens sida att ha en beredskap från regeringens sida eftersom pandemin fortgår, vi tänker inte använda lagstiftningen mer än nödvändigt, menar Hallengren.
Fakta: Pandemilagen
Pandemilagen, formellt "En tillfällig Covid-19-lag" är grunden till den fortsatt pågående coronarepressionen och möjliggör bland mycket annat för statsmakten att upplösa politiska protester och även i övrigt att regeringen godtyckligt kan begränsa mötesfriheten i Sverige. Lagen gäller fram till 30 september om den inte förlängs.