ID-kontroller över Öresund avskaffas

publicerad 4 maj 2017

De tillfälliga id-kontrollerna över Öresund ska avvecklas meddelade regeringen den 2 maj.

Formellt avskaffas id-kontrollerna redan onsdagen den 3 maj. För att kompensera detta vill regeringen att polisen skärper de tillfälliga gränskontroller som gäller i Sverige sedan den 12 november 2015.

– Vi kan konstatera att regeringen nu har fattat detta beslut. Exakt hur gränskontrollerna behöver utvecklas är för tidigt att säga. Vi behöver analysera konsekvenserna av detta mer i detalj under de närmaste dagarna, säger Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid Polismyndighetens nationella operativa avdelning.

För polisens del innebär slopade id-kontroller att arbetsbördan minskar när det gäller att rapportera, utreda och anmäla transportörer som inte följer regelverket. Samtidigt minskar kontrollen i Danmark och Tyskland, vilket ökar möjligheten för människor att ta sig till Sverige. Det är bakgrunden till regeringens ambition om förstärkta gränskontroller.

Vilka ytterligare resurser detta kan komma kräva och var det ska tas ifrån behöver vi titta på nu, säger Patrik Engström.

För att förstärka gränskontrollerna vill också regeringen ge polisen ökade möjligheter för tekniska kontroller av fordon genom kameraövervakning, nummerplåtsavläsare och fordonsröntgen.

– När det gäller nya verktyg och ny teknik får vi analysera detaljerna i regeringens förslag. Här kan vi komma vara beroende av ny lagstiftning för att kunna gå vidare, säger Patrik Engström.

Beslutet om de tillfälliga gränskontrollerna går ut den 10 maj. En ny rekommendation om en förlängning från Europeiska rådet väntas snart så att ett nytt kan fattas den 11 maj om att förlänga gränskontrollerna i ytterligare sex månader till den 11 november.

 

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.