Hbt-certifiering för Svenska kyrkan

Under onsdagen röstade Svenska kyrkan igenom ett förslag som ska göra fler av kyrkans arbetsplatser blir hbt-certifierade. Dessutom ska det bli svårare för kvinnoprästmotståndare att arbeta i kyrkan, skriver Världen Idag.

publicerad 21 november 2013
Svenska kyrkan har deltagit på Pride-festivalen flera gånger.

Frågan om kyrkan ska låta lobbyorganisationen RFSL att uppmuntra stiften att göra arbetsplatserna hbt-certifierade väckte het debatt under kyrkomötet, Svenska kyrkans beslutande organ och riksdag.

Lennart Sacrédeus, tidigare riksdagsledamot för Kristdemokraterna, undrade om certifieringen kunde leda till en likriktig i bibelsyn i frågan.

– Är RFSL bibelcertifierade? Går vi in i en ömsesidig relation med RFSL eller är det ett underdånigt perspektiv kyrkan ska inta?

Biskoparna Åke Bonnier och Eva Brunne var några som missionerade för ett hbt-certifikat, enligt Världen Idag.

– Den här motionen handlar inte om vem som har sex med vem eller hur. Det handlar om att uppföra sig anständigt, sa Eva Brunne.

Motionen om hbt-certifiering klubbades igenom med 153 röster för och 76 emot.


Fakta HBT:

HBT eller HBTQ är en i Sverige vedertagen akronym för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Inspirationen kom från de engelska uttrycken LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender/Transsexual) och GLBT.

Källa: Wikipedia
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.