Hårda restriktioner på krogen trots liten smittspridning

Coronarepressionen

publicerad 17 november 2020
- av Per Nordin
Smittspridningen har varit låg på svenska barer och krogar.

Regeringen meddelade nyligen att man förbjuder servering av alkohol efter klockan 22 på kvällen och att serveringsställen tvingas stänga senast 22.30. En granskning visar dock att krogar och barer har mycket liten koppling till den testade smittspridningen och att åtgärderna kan vara meningslösa.

Enligt skattefinansierade SVT kan maximalt fem procent av de inrapporterade covid-19-fallen kopplas till restauranger, krogar och barer – ändå väljer regeringen att begränsa försäljningen av alkohol och restaurangers öppettider.

Sedan den 21 september har bara 16 utbrott av viruset kopplats till krogar och barer och det har handlat om totalt 117 bekräftade fall.

– Jag tycker att vi kan ta de få fallen som ett kvitto på att restaurangerna gör ett bra jobb för att följa de rekommendationer och det regelverk som finns på plats, menar statsepidemiologen Anders Tegnell.

Tegnell menar att den stora smittspridningen sker i människors hem, på arbetsplatser och på privata fester – inte på krogen. Även företrädare för restaurangbranschen har riktat skarp kritik mot de nya omfattande restriktionerna och ifrågasatt att just krogar pekas ut som riskplatser för smittspridning.

– Ja jag tycker att det är skandal att man fattar ett beslut på så vaga grunder. Och att det inte finns tydlig statistik som visar att det här skulle vara ett viktigt beslut för att minska smittspridningen, säger Jonas Siljhammar som är vd för branschorganisationen Visita.

Socialminister Lena Hallengren (S) hävdar i sin tur att alkoholen kan göra att människors omdöme sviktar ”och att man börjar slarva med reglerna om att hålla avstånd”, en hållning som också delas av statsminister Stefan Löfven.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!