Häktade kan släppas fria under coronakrisen

publicerad 24 mars 2020
- av Per Nordin
Flera tingsrätter i Stockholm märker redan av avhoppen.

Många nämndemän har hoppat av de svenska domstolarna av rädsla för att smittas av coronaviruset. Nu kommer rapporter om att misstänkta kan komma att släppas ur sina häkten på grund av att häktningsförhandlingar ställs in.

Sverige har en hög medelålder på sina nämndemän där nästan hälften är över 65 år. Efter att Folkhälsomyndigheten uppmanat personer över 70 att hålla sig hemma har nu situationen i de svenska domstolarna på flera håll blivit mycket ansträngd.

Omkring 8 000 nämndemän finns i landet och fungerar som lekmannadomare, vilka tillsammans med en domare som är utbildad jurist ska avgöra domstolsmålen. Eftersom många nämndemän är pensionärer och nu håller sig hemma så har flera tingsrätter fått ställa in förhandlingar, rapporterar SVT.

– Om situationen blir värre så utesluter jag inte att vi hamnar i ett läge där vi helt enkelt inte har nämndemän för de förhandlingar som vi måste genomföra. Det kan innebära att en person inte kan sitta häktad i väntan på att rättegången genomförs, och att personen kan komma att behöva släppas från häktet, säger Fredrik Nydén, rådman vid Södertörns tingsrätt.

Bara de senaste dagarna har 50 nämndemän i Stockholm lämnat återbud, och även om man hittills har lyckats hitta ersättare så är man oroliga för att det blir värre framöver.

Mindre allvarliga brottsmål och familjemål kan domstolen fatta beslut i utan att det finns nämndemän närvarande och man tittar just nu på att utvidga den typen av lösningar. Är det däremot allvarligare brott så måste tre nämndemän enligt lag finnas på plats och döma.

– Vad gäller huvudförhandlingar i brottmål så är vi helt beroende av att vi har nämndemän som kan vill och får inställa sig för att arbeta här vid tingsrätten. Får vi inte nämndemän som kan komma hit så kan vi inte genomföra några rättegångar, säger Fredrik Nydén, Södertörns tingsrätt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!