Folkhälsomyndigheten: Repressionen kan fortsätta “minst ett år”

Coronarepressionen

publicerad 6 oktober 2020
- av Markus Andersson
Nedstängningarna

I många europeiska länder har medborgarna tröttnat på de hårda restriktioner man tvingats till under den coronakrisen och många har valt att gå man ur huse för att högljutt protestera. I Sverige meddelar man trots detta att den pågående repressionsåtgärderna kan komma att fortsätta i mer än ett år framöver – och dessutom bli hårdare än idag.

– Vi får räkna med att åtgärder mot coronaspridningen kommer ligga kvar lång tid, vi pratar om åtminstone ett år fram, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten till SVT.

Det handlar bland annat om att många kan fortsätta tvingas isolera sig och arbeta hemifrån, att folksamlingar fortsatt förbjuds och att familjemedlemmar tvingas i karantän om någon i hushållet är bekräftat smittad och därtill om andra begränsningar av medborgarnas rörelsefrihet och rättigheter.

Vissa eftergifter i restriktionerna har dock gjorts, exempelvis råder det inte längre totalt besöksförbud vid äldreboenden i landet och enligt SVT kan folksamlingar på upp till 500 personer komma att tillåtas vid större evenemang – istället för den nuvarande gränsen på 50 som drabbat många näringsidkare mycket hårt.

I flera europeiska länder har omfattande protester mot myndigheternas repression anordnats. Denna typ av högljudda protester har ännu inte nått Sverige i någon större skala men Folkhälsomyndigheten har noterat att även svenskarna börjar tröttna på inskränkningarna av deras friheter.

– En viss trötthet inställer sig, det här har hållit på i ett antal månader. Men vi ser inte vrede eller aggression, vi ser inte samma reaktioner som ute i Europa, säger Carlson.

Man meddelar också att även särskilda lokala restriktioner kan komma fråga, exempelvis att kollektivtrafiken ställs in i landsdelar med stor smittspridning eller att människor inte längre får vistas i affärer förutom i syfte att handla direkta nödvändigheter.

– Vi får räkna med att åtgärder mot coronaspridningen kommer ligga kvar lång tid, vi pratar om åtminstone ett år fram. De åtgärder man vidtar ute Europa är inte hållbara, vi försöker hitta ett läge som ligger stadigt och som håller nere spridningen, vi får inte bort den men vi kan hålla nere den på en rimlig nivå.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!