12 till 15-åriga flickor känner sig mer otrygga och mår sämre jämfört med pojkar, visar statistik från SCB. Det gäller både i hemmet och i skolan.
Undersökningarna om barns levnadsförhållanden görs vart tredje år, där barn från 12 år och uppåt får svara på olika frågor om sin vardag. Där framgår att en stor majoritet av både flickor och pojkar i åldrarna 12 till 15 år mår ganska eller mycket bra. När man däremot tittar på vilka som mår dåligt visar siffrorna större skillnader mellan könen. Där svarar 37 procent flickor att de ofta eller för det mesta känner sig nere, samtidigt som andelen pojkar ligger på 13 procent.
Vidare har flickor även problem med sömnen, känner sig trötta och hoppar över måltider, jämfört med andelen pojkar. Även hälften av flickorna upplever huvudvärk minst en gång i veckan, samtidigt som var fjärde pojke uppger sig ha det. När det gäller magont uppger 44 procent av flickorna att de har det varje vecka, en siffra som för pojkar ligger på 16 procent.
– Ungefär dubbelt så många flickor som pojkar känner sig stressade minst en gång i veckan, 64 respektive 31 procent, säger Helena Rudander, utredare på SCB, i ett pressmeddelande.
Flickor mer otrygga
I klassrummet känner sig 70 procent av pojkarna i åldrarna 12 till 15 år ”mycket trygg”, för flickor ligger siffran på 46 procent. När det gäller trygghet på väg till och från skolan skolan känner sig 77 procent pojkar trygga, samtidigt som 55 procent av flickorna känner likadant.
– Betydligt fler pojkar än flickor känner sig mycket trygga i klassrummet, på rasterna eller på väg till och från skolan. Detsamma gäller tryggheten i områdena där barnen bor, säger Rudander.