Flera attacker mot polis i Nyköping

publicerad 24 augusti 2019

Vid midnatt natten till lördagen utsattes en polispatrull i Nyköping för stenkastning från ett större ungdomsgäng. I området pågick då vandalisering, och flera bildäck ska ha antänts. Polisen utreder händelsen som våldsamt upplopp. För en vecka sedan attackerades polis i samma område, i vad som kallas ett bakhåll av poliser som NB Nyhetsbyrån har talat med.

Ett tiotal polispatruller från Södermanland och angränsande län skickades vid midnatt natten till lördagen till stadsdelen Brandkärr i Nyköping. Ett 20-tal ungdomar hade då attackerat en polispatrull i området. Polisen attackerades med stenar, och en polisbil fick skador vid angreppet. I området vandaliserades även en skola, och flera bildäck antändes med kraftig rökutveckling till följd.

Förra helgen attackerades en polispatrull i samma område med stenar. Poliser som NB Nyhetsbyrån har talat med beskriver den attacken som ”ett välplanerat bakhåll”. Polispatrullen ska ha utsatts för stenkastning av en mindre grupp ungdomar, och tagit upp jakten till fots. När poliserna kom in i bostadsområdet började det kastas flaskor, stenar och även andra föremål mot poliserna från flera balkonger. Enligt poliserna måste denna attack ha planerats, och även vuxna personer ska ha deltagit i attacken från balkongerna.

Vid båda attackerna har polisen fått retirera i väntan på förstärkning. Vid nattens attack fick polisresurser från hela Södermanlands län skickas till Nyköping, utöver ett antal patruller från Stockholms och Östergötlands län. Polisnärvaron har varit hög i området efter attacken, men ingen person har frihetsberövats. Händelsen utreds som våldsamt upplopp.

De poliser som NB Nyhetsbyrån har talat med ställer sig frågan varför inte området Brandkärr klassificeras som ett riskområde eller ett särskilt utsatt område när den egna myndigheten inventerar områden med stora problem. Enligt poliserna har situationen i Brandkärr länge varit orolig, och har under de senaste åren försämrats avsevärt. När den lokala kommunala hyresvärden beskriver Brandkärr heter det att ”Området Brandkärr är kanske det mest spännande bostadsområdet vi har. Här är det alltid saker på gång.” En av de poliser NB Nyhetsbyrån har talat med vitsordar beskrivningen, men med ett uppgivet skratt.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.