Så många som en av fyra svenska kvinnor är nu osäkra på om de vill ha barn – eller inte vill ha barn alls – enligt en studie från Uppsala universitet. Det är en markant ökning jämfört med 2014, då endast en av tio uttryckte samma inställning.
I studien, som publicerats i The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care, deltog 569 kvinnor som besökt en gynmottagning i Uppsala. Där fick kvinnorna, där medelåldern låg på 24 år, svara på en enkät kring bland annat livsstil, inställning till reproduktion och sex.
Resultaten visade att 75 procent angav att de ville ha barn, vilket är en kraftig minskning från 2014 då 91 procent uppgav att de ville skaffa barn.
− Att en av fyra inte vill eller är osäkra på om de vill skaffa barn, är väldigt många. Vi känner sedan tidigare till att barnafödandet minskar, men vi har inte vetat om det kan förklaras av andra faktorer, som till exempel fertilitetsproblem. Vår studie visar att det kan vara så att kvinnorna helt enkelt inte vill och att det kan bero på att världen varit osäker under de senaste åren, säger Cerisa Obern, doktorand och försteförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
Vanligaste anledningen: Ingen önskan
Av de kvinnor som inte ville ha barn fick 40 av dessa också svara på orsaken. De flesta förklarade att de allmänt helt enkelt inte hade någon önskan att bli förälder och näst efter det var den främsta anledningen hälsoskäl, exempelvis att man inte ville föra någon sjukdom vidare. De i den tredje gruppen förklarade det med att man värderade sin frihet högre medan ekonomiska skäl kom på fjärde plats. Den femte gruppen kvinnor uppgav skälet vara att man oroade sig över klimatförändringar och överbefolkning.
− Det är bra att vi nu får lite bättre koll på hur de tänker, och det är också bra för politiker att känna till så de kan bemöta den här oron. Genom att exempelvis höja barnbidraget så skulle man kunna underlätta för de som känner ekonomisk stress. Det skulle också göra det lättare att skaffa barn för de som läser en lång utbildning där det tar flera år innan man får sin första lön, säger Obern.