Inrikes

Polisen varnar för falska tabletter

Folk tror sig köpa lugnande ”benso” men får livsfarligt fentanyl. Nu varnar polisen för tabletterna som ser ut som Xanax-stavar eller Oxycontin."

Tror sig köpa lugnande “benso” men får livsfarligt fentanyl. Nu varnar polisen för tabletterna som ser ut som Xanax-stavar eller Oxycontin.

Sedan november förra året har polisen gjort ett tiotal beslag av falska tabletter som liknar Xanax-stavar eller Oxycontin, de flesta i Stockholm men även ett i Malmö. När tabletterna analyserats har de visat sig innehålla två olika typer av fentanylsubstanser – cyklopentylfentanyl eller cyklopropylfentanyl.

Cyklopropylfentanyl är en av de farligaste fentanylsubstanser som finns. Bara under andra halvåret 2017 orsakade den över 60 dödsfall i Sverige, säger Stewe Alm vid nationella operativa avdelningens underrättelseenhet.

Beslagen av tabletterna säger inget om var de är inköpta. Men att de är koncentrerade till Stockholm kan tyda på att det handlar om någon typ av gatuhandel i Stockholm. Det är också vanligt förekommande att falska läkemedel säljs via internet.

Tabletterna som polisen nu varnar för finns i två varianter, en som ser ut som Xanax-stavar och en som ser ut som Oxycontin men är märkta OP 80 och som togs i beslag i nordvästra Skåne i december 2017.

Förutom att varna är polisen även intresserad av all information om eventuellt ursprung för den här typen av förfalskade Xanax-stavar och Oxycontin-tabletter.

Tipsa polisen här

 

Källa: polisen.se

Liknande artiklar

Polisrapport: Så ser drogsituationen ut i Sverige Spice har blivit mer ovanligt. De livsfarliga fentanylpreparaten allt vanligare. Cannabis är fortfarande den mest spridd...
Fyra dödsfall oroar polisen De senaste två veckorna har fyra unga människor dött efter att ha brukat Fentanylplåster. Polisen varnar nu för felanvän...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!