”Ericsson strävar efter att skapa en organisation som präglas av mångfald och inkludering”, deklarerade Telekomjätten i sin förra årsredovisning.
Den politiskt korrekta retoriken tycks dock mest ha använts för att blidka vänsterliberala politiker och journalister – och efter amerikanska påtryckningar har formuleringarna nu snabbt plockats bort.
Donald Trump är ingen vän av identitetspolitisk vänsteraktivism eller de idag vanligt förekommande ”mångfaldsprogrammen” som syftar till att på olika sätt gynna diverse minoritetsgrupper eller kvotera in dessa på arbetsplatser – ofta på vita människors bekostnad.
Den amerikanske presidenten och hans administration har istället uttryckt att meriter, kompetens och kunskaper måste sättas i främsta rummet – och har även förkunnat att alla federala mångfaldsprogram ska stängas ner.
Nyligen gick Trump också ut och krävde att europeiska företag avskaffar sina mångfaldssatsningar om de vill säkra kontrakt och framtida handel med USA – och Wallenbergägda Ericsson är en av aktörerna som snabbt vänder kappan efter vinden och nu skrotar den vänsterliberala retoriken.
Ersätts med ”likabehandling och lika möjligheter”
Bolaget har i många år hävdat att ”mångfald och inkludering” är mycket viktigt och något man arbetar hårt för att uppnå – och termerna förekom inte mindre än tolv gånger i årsredovisningen för 2023.
Nu ser det dock annorlunda ut och i den senaste årsredovisningen har alla dessa formuleringar raderats – istället har flera av dem ersatts med de mer neutralt klingande ”likabehandling och lika möjligheter”.
Ericsson har också strukit ett annat stycke där man tidigare bedyrade hur viktigt man ansåg det vara att uppnå en jämlik könsfördelning bland nyanställda medarbetare.
”Har inte förändrat arbetssättet”
Trots att de plötsliga förändringarna ligger helt i linje med de amerikanska kraven hävdar Ericssons presschef Ralf Bagner att formuleringarna uppdaterats för att ge ”ökad tydlighet” – han lovar också statskanalen SVT att man trots det förändrade språkbruket har exakt samma syn på DEI-intiativ som tidigare.
”Ericsson har inte förändrat arbetssätt vad gäller mångfald och inkludering. Vi granskar och uppdaterar regelbundet språket i vår kommunikation, exempelvis i årsredovisningarna, för att säkerställa tydlighet och konsekvens”, påstås det.
Danska Lego är ett annat känt företag som efter Trumps direktiv valt att stryka alla ”mångfaldsformuleringar” från sina dokument – medan Svenska AB Volvo är ett exempel på motsatsen och har valt att fortsätta använda terminologin.