Under fredagen strejkar skolledning och lärare för klimatet på Västangårds skola i Umeå. Det hela sker på undervisningstid. Vårdnadshavarna har blivit informerade om klimatstrejken via mejl.
Det är Nyheter i Västerbotten som kommer med uppgifterna. Skolan ska samlas för en gemensam manifestation vid lunchtid och vårdnadshavare bjuds in att delta. Joline Göttfert (M) i Umeå ringde upp skolans rektor och kunde bekräfta uppgifterna. Samtliga elever från förskoleklass till årskurs fem skall delta i manifestationen. Enligt uppgifter till tidningen tvingas elever att delta, trots att alla inte vill medverka vid manifestationen.
Anders Ågren, kommunalråd (M) i Umeå, är mycket upprörd och kallar det stor skandal.
– Till att börja med är det fel att strejka på sin skoltid. Men det som gör det allvarligt i detta fall är att lärare och skolledning uppenbarligen tvingar eleverna att strejka. Det är fullständigt omdömeslöst av de vuxna, säger Ågren.
– Vad blir nästa steg? Kommer alla skolelever tvingas ha obligatorisk närvaro vid demonstrationerna på första maj i Umeå, bara för att skolledningen tycker att det är en bra idé? fortsätter Ågren.
Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Skolledarna menar att utbildning är nyckeln till att lösa klimatfrågan. Förbunden uppmanar inte sina medlemmar att strejka. På hemsidorna står det, att deras medlemmar kan delta i olika manifestationer utanför ordinarie arbetstid eller efter överenskommelse med arbetsgivaren.
Det har förekommit att elever har beviljats ledighet för att delta i klimatstrejker. I skolan är det dock rektor som fattar beslut om ledighet och därför ser besluten olika ut beroende på skola. Tidigare gick Malmös grundskoledirektör ut och uppmanade rektorer att inte bevilja ledighet för elever som ville delta i klimatstrejken.
Elever på Västangårds skola i Umeå medverkar alltså inte i manifestationen på eget initiativ, utan uppmanas av skolan att delta i en politisk manifestation. Moderaterna konstaterar, att detta kommer att tas upp på politisk nivå och få konsekvenser.
Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån