Djurskyddet Sverige vill uppmärksamma det lidande och den rädsla fyrverkerier orsakar för tusentals djur varje år. Genom kampanjen ”Levande bevis” samlar organisationen in vittnesmål från djurägare för att sätta fokus på problemet.
Debatten om fyrverkerier har pågått i många år, med fokus på farliga olyckor, vårdslöst användande och dess negativa påverkan på såväl vilda som tama djur.
Djurskyddet Sverige framhåller att trots djurskyddslagen, som ska skydda djur mot onödigt lidande, drabbas tusentals djur varje år av fyrverkeriernas effekter. Exempelvis dör djur av chock orsakad av smällare och raketer, vilket får organisationen att förespråka ett nationellt förbud.
– För att förenkla och stärka skyddet så föreslår vi ett nationellt förbud till gagn för både djur och miljö – en tydlig lösning som skapar klarhet och trygghet för alla, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare hos Djurskyddet Sverige, i ett pressmeddelande.
Regleringar varierar mellan kommuner
Många djurägare vittnar om att deras djur blir rädda, vilket orsakar stort lidande. De flesta djur har känsligare hörsel än människor, och även vilda djur påverkas negativt. Skräcken får dem ofta att fly från ljud och ljus, vilket kan leda till att de hamnar på vägar eller överger sina bon. Fåglar reagerar också kraftigt på de höga ljuden och ljusen.
I dag krävs tillstånd för att skjuta raketer och smällare med pinne, en regel som infördes 2019 för att minska antalet olyckor. För att använda andra typer av fyrverkerier måste man vara minst 18 år, och reglerna varierar mellan kommuner. I vissa kommuner är det exempelvis tillåtet att skjuta utan tillstånd endast på nyårsnatten.
Samla bevis på lidande
Kampanjen syftar till att samla in vittnesmål från djurägare vars djur påverkas negativt av fyrverkerier. Målet är att väcka opinion och driva på en förändring. Varje inskickat bevismaterial tilldelas ett unikt ”bevisnummer” tillsammans med en kort redogörelse för hur djuret påverkas av smällarna.
– Genom att samla in djurens vittnesmål skapar vi en tydlig bild av lidandet och ger politikerna en chans att agera. Det är dags att sätta djurens välmående före gamla vanor och verka för en förändring som gör skillnad på riktigt, säger Hagelstedt.