Demenssjuka låstes in under coronakrisen

publicerad 26 september 2020
- av Markus Andersson
Personalen blockerade demenssjukas dörrar med möbler.

Svårt demenssjuka åldringar har låsts in på sina rum på olika boenden under den så kallade pandemin. Anställda blockerade patienternas dörrar med möbler så att de inte kom ut och motiverar det olagliga frihetsberövandet med att man ville förhindra eventuell smittspridning.

– Personalen var beredd att göra vad som helst för att förhindra fortsatt smittspridning i den situationen. Åtgärden frihetsberövande har inte stöd i lag på ett vård- och omsorgsboende, och det kunde inneburit en fara för brukarnas liv, hälsa och säkerhet, säger Jeanette Zachau, socialt ansvarig samordnare i Borås kommun, till SR.

Förutom möbler tog man också böcker och andra föremål till hjälp för att blockera dörrarna hos de svårt sjuka vårdtagarna, något som ska ha skapat stor ångest och panik och som satte deras liv i stor fara i händelse av att byggnaden skulle behöva utrymmas av brand eller andra skäl.

– Hon skulle gå ut i korridoren, och fick inte upp dörren. Och då säger hon “men de har ställt en soffa bakom min dörr. Det är därför jag inte kunnat få upp dörren på hela dagen”. Vi tyckte att det var hemskt, det var fruktansvärt, berättar en kvinna för SR som har en demenssjuk syster på avdelningen.

Vid minst 15 tillfällen har åldringar blivit inlåsta mot sin vilja under den så kallade pandemin, något som alltså inte alls är tillåtet. I både Partille och Borås har man blockerat vårdtagarnas dörrar med möbler och ansvariga på båda kommunerna hävdar att det inte kommer att ske igen.

– Ingen vill höra. Ingen vill veta. Ingen vill tro att det här är sant. Jag vet att det här är sant, och det är tragiskt att vi gör så här med levande människor, berättar en kvinna för SR.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!