MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 12 maj 2025

måndag 12 maj 2025

Brottsutredningar utförs allt oftare av privata bolag

publicerad 30 januari 2017
Den som har råd kan idag anlita privata bolag för att utreda brott

Vårt samhälle går mot en utveckling där det blir allt vanligare att privata bolag utför brottsutredningar. De privata bolagen kan utgöra både ett komplement och ett substitut till polisens utredningar. En orsak till varför många brottsutredningar i allt högre grad utförs av privata bolag är för att polisen, många gånger av resursbrist, i hög grad misslyckas med att klara upp brott.

ISE AB och PrimeSafe AB är två privata bolag som ägnar sig åt bland annat brottsutredningar och säkerhetskonsultationer. VD:n och grundaren till bolagen är den före detta polisen och försäkringsutredaren Niclas Franklin. Under den tid som Niclas var polis upplevde han betydande resursbrister inom Polismyndigheten. Ofta var misstankarna även för svaga för att polisen skulle kunna starta en utredning. Resursbristerna och de konsekvenser som dessa medförde för brottsbekämpningen motiverade Niclas att starta bolag som ägnar sig åt privata brottsutredningar.

Det finns idag ett växande antal privata bolag, liknande ISA AB och PrimeSafe AB, som ägnar sig åt brottsutredningar. För företag som exempelvis misstänker att brottslig verksamhet förekommer på arbetsplatsen finns det ofta goda skäl till att anlita privata bolag som utreder potentiella brott. Det utredningsmaterial som privata bolag skapar används ibland vid en förutredning till polisens förundersökning efter att ett brott har polisanmälts. Många gånger nås dock Polisen aldrig av informationen. Eventuellt påkomna brott sköts då istället internt. Orsaken till varför företag väljer att inte polisanmäla brott är att eventuellt uppdagade problem inom företaget kan medföra dåligt rykte och negativa ekonomiska konsekvenser. Ett annat skäl till varför företag väljer att inte polisanmäla är för att polisens utredningar många gånger tar för lång tid.

Eftersom privata bolag inte får vidta tvångsmedel har de inte samma möjlighet som polisen att vidta brottsbekämpande åtgärder. Privata bolag kan däremot samla information om ett potentiellt brott genom att exempelvis hålla samtal, skugga misstänkta eller dokumentera iakttagelser. Privata bolag kommer, med hänsyn till dagens reglering ha färre utredningsbefogenheter och inte fullt ut kunna ersätta polisens arbete.

Det finns vissa problem med att brottsutredningar sköts internt och inte kommer till polisens kännedom. Privata bolag har exempelvis ingen skyldighet att informera en misstänkt om att det pågår en utredning. Dessutom är privata brottsutredningar ofta utförda på ett partiskt sätt då bolaget som utför utredningen har ett intresse av att hitta bevis som särskilt talar för den misstänktes skuld. Objektivitetsprincipen riskerar på så sätt att inte tillgodoses i samma grad som då exempelvis polisen utför brottsutredningar. Det är vidare viktigt att brott polisanmäls eftersom polisen annars kan få en felaktig bild av brottsligheten och att det då blir svårare för polisen att prioritera sina resurser.

Trots att det råder en osäkerhet kring konsekvenserna av det växande antalet privata brottsutredningar verkar allt tyda på att de blir ett allt mer populärt alternativ till polisens utredningar. Privata brottsutredningar kommer vi sannolikt se ännu mer av i framtiden.

 

Louise Roslund

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

60 civila döda eller skadade i gängvåldets spår

Organiserade brottsligheten

publicerad Idag 10:54
– av Redaktionen
I många fall är gärningsmännen unga, drogpåverkade och känner inte sina offer sedan tidigare - och då är risken stor att "fel" måltavla väljs ut.

Det har ofta påståtts att de som drabbas av kriminellt gängvåld själva nästan alltid är involverade i organiserad brottslighet. Men enligt polisen är den bilden numera felaktig.

Bara sedan början av 2023 har minst 60 utomstående människor dödats eller skadats i samband med skjutningar och sprängdåd kopplade till brottsnätverken

– Det är en effekt av att konfliktläget är högt, och har varit så under ett antal år. Vi bedömer att det kommer att fortsätta vara högt, säger August Knutsson, operativ koordinator vid polisens nationella driftcenter, till Sveriges Radio.

Enligt polisens sammanställning har 22 utomstående dödats och ytterligare 38 skadats i gängrelaterade attacker under de senaste två och ett halvt åren.

I vissa fall har våldet riktats mot anhöriga till kända kriminella – som släktingar eller flickvänner – men det förekommer också att fel person dödas av misstag, eller att någon skadas bara för att ha befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle.

Särskilt under 2023 ökade antalet utomstående offer kraftigt, och även om utvecklingen tycks ha dämpats något har polisen redan noterat minst sex fall under 2025.

Unga och drogpåverkade

Enligt polisen är en viktig förklaring till att fler oskyldiga drabbas att morden och sprängningarna i hög grad utförs av mycket unga personer – ofta utan tidigare erfarenhet, och ibland hämtade från andra städer.

De unga gärningsmännen har ingen relation till sina offer och agerar ofta på vaga instruktioner. I många fall har de endast sett en bild på måltavlan eller en adress, vilket ökar risken för felidentifiering och attacker mot fel offer.

– Det är en effekt av att många av dem som utför de här brotten inte är en del av själva konflikten. Många är unga utförare som tar på sig olika uppdrag. Ofta drogpåverkade, med låg lokalkännedom och ingen individkännedom, konstaterar August Knutsson.

– De får ett uppdrag att utföra, och det innebär hög risk för felskjutning och felsprängning.

”Tidigare gick man inte på släktingar”

Ett av de mer uppmärksammade fallen inträffade i slutet av april i år, då en mamma och hennes lilla dotter skadades allvarligt i en explosion i deras bostad. Enligt åklagare Daniel Insulander var dådet riktat mot helt fel person.

– De är oskyldiga. Tidigare gick man inte på släktingar eller flickvänner. Det var väldigt sällan som oskyldiga blev offer för sådant här.

– Att man går in och skjuter hejvilt någonstans, kastar in explosiva ämnen eller försöker bränna ner en villa där oskyldiga befinner sig – det har blivit otroligt mycket vanligare nu än för bara fem år sedan, konstaterar han.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Elsa Widding lanserar nytt parti ”för normala människor som gillar sunt förnuft”

publicerad Idag 9:58
– av Redaktionen
Elsa Widding hoppas att hon framöver kommer att kunna fokusera mer på de frågor där hon har störst expertis.

Den frispråkiga riksdagsledamoten Elsa Widding har varit politisk vilde i riksdagen sedan hon lämnade Sverigedemokraterna i maj 2023. Nu avslöjar hon sina planerar på att starta ett nytt parti – med lansering redan om en månad.

– Det har varit en lång diskussion och en väldigt lång process, kan jag väl säga. Jag har ju varit öppen med att jag har tittat på lite olika möjligheter, och nu har jag väl bestämt mig för att göra detta, säger hon i en intervju med Swebb TV.

Partiet ska enligt Widding bygga på femton olika områden som hon beskriver som ”väldigt viktiga”, men några ytterligare detaljer om dessa vill hon inte avslöja före lanseringen den 12 juni.

– Jag har byggt det lite underifrån, där jag försöker hitta personer med ansvar för respektive område som är sakkunniga. Jag anser att detta – att man har ordentlig sakkunskap – är någonting som har saknats i riksdagen.

– Jag har försökt att bygga det nästan som en liten bolagsgrupp runt varje fråga, så att man har god kompetens, och sedan kan man självklart jobba i flera bolagsgrupper, men det handlar om att verkligen få fart på de här frågorna och kunna utmana.

”Allt sopas under mattan”

Widding menar att det idag saknas verklig politisk opposition i riksdagen. Enligt henne klubbas många beslut igenom utan debatt eller möjlighet till påverkan.

– I de stora viktiga frågorna slinker det igenom alldeles för lätt. Det är ingen som ifrågasätter, argumenterar hon, och lyfter fram den nya pandemilagen som ett exempel på bristande transparens.

– Hur blev det så? Vi får inte veta någonting i media. Allting bara sopas under mattan, och det kommer ny lagstiftning hela tiden. Vi nästlas in i det här, att vi lämnar folkstyret och går alltmer mot den här globaliserade världsordningen. Det tas beslut och vi hänger liksom inte med.

– Man behöver fler ögon på det här och någon som kan vara aktiv – och det är ju lättare om man är lite fler än bara en person. Jag har det ganska tufft, tillägger hon.

Widding hoppas att hon i det nya partiet ska kunna fokusera mer på klimat- och energifrågor, som är hennes ursprungliga expertområde och det hon helst vill arbeta med.

”Så folkligt som möjligt”

Hon betonar vikten av sakkunskap, men också att politiken måste vara verklighetsnära och förankrad i erfarenhet från de områden den berör.

– Om jag ska prata jordbrukspolitik så vill jag väldigt gärna ha personer som har en stor gård och många kor, som vet vad det innebär, och samma sak när det gäller ekonomin – jag vill också ha väldigt sakkunniga personer där. Men sen försöker jag också göra det så folkligt som möjligt, så att man verkligen förstår vad det handlar om.

Vad partiet ska heta är ännu inte offentligt. Enligt Widding kommer det dock endast att ställa upp i riksdagsvalet – inte i kommun- eller regionval – och hon beskriver det som ”ett parti för normala människor som gillar sunt förnuft”.

Läs NyD:s tidigare ledare om Elsa Widding här.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Think Pink-skandalen: Kommuner kräver hundratals miljoner av ”sopdrottningen”

publicerad Igår 14:30
– av Jan Sundstedt
Think Pink Botkyrka Stockholm
Ett sopberg i Botkyrka, söder om Stockholm, visar omfattningen av miljöskandalen med företaget Think Pink.

Flera kommuner kräver över 260 miljoner kronor av ”sopdrottningen” Fariba Vancor och skandalföretaget Think Pink för illegal dumpning av avfall. Rättegången, tillika Sveriges största miljöbrottsmål, avslutades i förra veckan och dom beräknas falla i mitten av juni. 

Mellan 2015 och 2020 dumpade Think Pink cirka 200 000 ton bygg- och rivningsavfall på 21 platser i 15 kommuner, inklusive Botkyrka, Västerås, Norrtälje och Eskilstuna, istället för att återvinna det.

Kommunerna har tvingats sanera och forsla bort sopor till stora kostnader. Nu kräver drabbade kommuner miljonbelopp i skadestånd, rapporterar Dagens Industri.

Miljöbrott i rekordskala

Åklagare och miljömyndigheter menar att Think Pink, under ledning av Fariba Vancor och medgrundaren Thomas Nilsson, systematiskt tagit emot och dumpat cirka 200 000–220 000 ton bygg- och rivningsavfall på industritomter, grustag och andra platser.

Exempelvis Botkyrka, Västerås, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala och Östhammar tillhör de drabbade orterna.

Avfallet har ofta lagts nära vattenskyddsområden, dagvattenbrunnar och bostäder, vilket orsakat betydande miljö- och hälsorisker.

Kommunerna har tvingats sanera, forsla bort och behandla sopor till enorma kostnader. Enbart Botkyrka kommun kräver nu 115–125 miljoner kronor i ersättning.

Västerås kommun har lämnat in krav på 66,6 miljoner kronor, och flera andra kommuner – inklusive Eskilstuna, Flen och Norrtälje – har egna mångmiljonkrav. Totalt uppgår skadeståndskraven till cirka 260–262 miljoner kronor.

Vi har inte tagit något beslut ännu om hur vi ska hantera det resterande avfallet, utan inväntar resultatet av rättegången, säger Marianne Lidman Hägnesten, direktör för miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås.

Rättegången avslutad

Rättegången mot Fariba Vancor, Thomas Nilsson och ytterligare nio personer avslutades den 8 maj efter över 80 förhandlingsdagar.

Åklagarna yrkar på sex års fängelse för Vancor, Nilsson och flera andra före detta chefer, samt att de ska hållas ekonomiskt ansvariga för miljöbrotten. Utslaget är tänkt att meddelas den 17 juni, rapporterar skattefinansierade SVT.

Think Pink och dess moderbolag försattes i konkurs 2020 och eftersom bolaget saknar tillgångar riktas nu skadeståndskraven även mot de åtalade personerna privat, vilket gör processen juridiskt komplicerad.

På flera av de drabbade platserna finns fortfarande stora mängder avfall kvar, vilket utgör en kvarstående miljörisk. Kommunerna och länsstyrelser varnar för att kemikalier och farliga ämnen riskerar att läcka ut i mark och vatten om inte saneringen slutförs.

Fariba Vancor har i förhör nekat till brott och hävdar att hon följt lagen. Åklagarsidan menar dock att Think Pink-skandalen utgör Sveriges största och mest omfattande miljöbrottshärva någonsin.

Fakta: Think Pink-rättegången

  • Sveriges största miljöbrottsutredning på 50 år kretsar kring företaget Think Pink, lett av Fariba Vancor (tidigare Bella Nilsson). Elva personer står åtalade för miljöbrott, varav fem för grovt miljöbrott.
  • Åtalet gäller hanteringen av cirka 200.000 ton bygg- och rivningsavfall som mellan 2015 och 2020 dumpats på minst 21 platser i Mellansverige. Avfallet skulle ha återvunnits, men lades i stället på hög eller grävdes ner.
  • Rättegången inleddes i september 2024 och planeras avslutas 8 maj. Domen väntas falla i juni 2025.
  • Utöver miljöbrotten åtalas flera inblandade även för grova ekobrott, något som kommer att prövas efter miljömålet.

Källa: Åklagarmyndigheten

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Amanda Lind: Kraftigt höjda bränslepriser vid valvinst 2026

De höga bränslepriserna

publicerad Igår 10:19
– av Jan Sundstedt
Amanda Lind
Amanda Lind, Miljöpartiet, utlovar höjda bränslepriser vid en eventuell valvinst nästa år.

Miljöpartiet vill se högre priser på bensin och diesel vid en eventuell valvinst nästa år och räknar med stöd från övriga rödgröna partier. Partiet föreslår en kraftigt höjd reduktionsplikt och ett nytt system för utsläppshandel.

Enligt språkröret Amanda Lind riskerar Sverige med nuvarande politik att missa flera klimatmål, och hon anser att en snabbare omställning kräver att så kallade fossila drivmedel blir dyrare.

Amanda Lind framhåller i skattefinansierade SVT:s ”30 minuter” att partiet vill höja reduktionsplikten så att priset på bensin och diesel inledningsvis stiger med två till tre kronor per liter, och därefter gradvis mer fram till 2030.

Det kommer att bli dyrare för att vi ska klara klimatomställningen, säger Lind.

Bred enighet

Miljöpartiet vill på sikt fasa ut reduktionsplikten och istället införa ett nationellt utsläppshandelssystem, där företag måste köpa utsläppsrätter av staten. Tills detta system finns på plats vill partiet att reduktionsplikten höjs, vilket direkt påverkar priset vid pump.

Amanda Lind menar att hela oppositionen står bakom inriktningen och att det finns bred enighet om att traditionella drivmedel måste kosta mer.

Regeringen Kristersson har tidigare sänkt reduktionsplikten och därmed bränslepriserna, något Miljöpartiet anser har bromsat elektrifieringen och klimatarbetet. För att mildra effekten för hushåll med långa avstånd vill partiet införa riktade stöd och samtidigt satsa på kollektivtrafik och elbilar.

Sammantaget innebär Miljöpartiets förslag att bränslepriserna ökar stegvis under kommande år, om de rödgröna vinner valet 2026.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.