Biståndskorruptionen växer

I fjol upptäckte den statliga biståndsmyndigheten Sida fler korrumperade fall än något år tidigare. Hela 140 olika fall anmäldes då de misstänktes ha präglats av fusk, enligt Sidas egna årsrapport för 2013.

publicerad 11 mars 2014

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I rapporten framgår det att Sida i 21 fall under 2013 återkrävt drygt 21,7 miljoner kronor från sina samarbetspartners. Dessutom har antalet anmälda fall om korruption och felaktig användning av medel ökat. Jämfört med 2012 då 120 fall anmäldes in handlade det i fjol om 140 anmälda fall.

Det ökade fusket har bidragit till en stigande trend bland anmälningarna. De senaste åren, från 2007 till 2013, har antalet anmälningar ökat, med undantag för 2008 och 2011.

Korruptionen är som mest utbredd bland icke-statliga organisationer (NGO), visar rapporten. Biståndsmedel som går till Afghanistan har störst chans att missbrukas.

– Vi blir allt bättre på att upptäcka misstänkt korruption och har stärkt vårt arbete med såväl en extern visselblåsarfunktion som ett internt arbete tillsammans med handläggare som arbetar med områden där det finns hög risk för korruption. Detta har gett goda resultat, säger Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka i ett pressemeddelande.

Två av de anmälda fallen från i fjol upptäcktes i Sverige. Det ena är Centerpartiets internationella stiftelse (CIS) som polisanmälde sig själva i somras då 3,2 miljoner kronor av Sidas biståndsmedel var spårlöst försvunna. Det handlade om ett biståndsprojekt i Irak.

Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani delgavs misstanke om bedrägeri eftersom hon var mottagare av de 3,2 miljonerna. Hon valde i november att ta en politisk time-out, vilket lett till krav på att hon ska ta tjänstledigt eftersom hon får lön från det arbete som hon inte utför för tillfället.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!